Красотата е субективно понятие, но дори най-невпечатлителният турист трудно ще запази хладнокръвие пред естетическите красоти на тези градове – от перли по Пътя на коприната до съвременни шедьоври, пише Daily Telegraph.

1. Хива, Узбекистан

В туристическото си ръководство за пътувания по Пътя на коприната Крис Мос описва Хива като един от узбекските градове, които „отдавна са най-оживените градове за чуждестранни посетители в Централна Азия“. Той допълва, че „извитите й улици и миранета изглеждат прекрасно рано сутрин и на здрачаване“.

2. Единбург, Шотландия

Забравете за туристическите магазини, продаващи кожени кесии и карирани вълнени платове. Дори в дъждовно време, когато изглежда като град от приказките, Единбург е красива столица, в която ще откриете приказен замък, изложби с произведения на изкуството в Националната галерия и спящ вулкан. Шотландската храна и възможностите за подслон се подобриха значително в последните десет години.

3. Лондон, Великобритания

Откъде да започнем? От стените на Стария град? Катедралата Сейнт Пол? Величието на Темза, която си проправя път към брега? Красивите улици и ресторанти, характеризиращи се с мутликултурализъм – от малката Венеция до малкия Бейрут в Западен Лондон и малката Италия и италианските деликатесни магазини от Ейнджъл до Уолматстоу? Някои от най-добрите музеи в света се намират в Лондон – Британският музей, музеят „Виктория и Албърт“, Научният музей. Можем да перифразираме Самюъл Джонсън, който козва, че ако човек е уморен от Лондон, значи е уморен от живота. Когато човек е уморен от моментите на съзерцание на красотата на града с десет милиона души население, значи трябва наистина да е много уморен.

4. Хавана, Куба

Хавана е един от най-енергичните градове в света. Той съчетава блясъка на многогодишните инвестиции, идващи от богатството на мафията – хотели, големи американски коли, с рушащи се колониарни сгради, които едновременно очароват и натъжават. Хавана е град, който в еднаква степен съблазнява и внушава печал. Това е град, в който изненадващо добре запазени музеи, прекрасната катедрала от XVIII в. „Дева Мария“ и дървени аптеки във викториански стил съществуват редом до модерни магазини за картини и уюгтни ресторанти, които не са собственост на държавата. В града се усеща младежки дух, развълнуван от перспективата за засилване на връзките с външния свят след годините на изолация.

5. Прага, Чехия

Приемете, че няма да сте единствените туристи на главния площад в Стария град на Прага, които се възхищават на Астрономическия часовник, минават по Карловия мост или се проправят път към Пражкия замък. Насладете се в пълна степет на този очарователен чешки град.

6. Киото, Япония

Известен с наситените си есенни тонове, Киото е един от най-красивите градове не само в Япония но и в цял свят. Препоръчваме ви да го посетите през пролетта, за да видите меките цветове на цъфтящите черешови дръвчета, или през ноември, за да се насладите на наситено червения цвят на дърветата, докато есента отстъпва място на зимата.

7. Москва, Русия

Руската столица е изключително красива със своите сгради в съветски стил, най-вече кулите „Седемте сестри“, построени от Сталин след Втората световна война. Друга забележителност, от която ще ви се завие свят, е Червеният площад, където се намират Кремъл, катедралата „Свети Василий Блажени“ и универсалният магазин ГУМ.

8. Санкт Петербург, Русия

Макар че според някои леко наподобява тематичен парк на Дисни, бившата руска столица, която е смятана за „прозореца към Европа“ на Русия, съчетава бляскави сгради като Зимния дворец, църквата „Възкресение Христово“ и Казанската катедрала с по-ежедневни чудеса като Гостний двор, най-стария и голям търговски комплекс в града.

9. Дубровник, Хърватия

В златния си век през XVI в. Дубровник има една от най-големите търговски флотилии в света и морето продължава да е важна част от неговата идентичност. Сега обаче то се използва повече за развлекателни дейности, отколкото за търговия. Градът има уникално разположение и е един от най-великолепните градове в света с аристократични площади и елегантни барокови църкви. В туристическия сезон градът е особено оживон, но това ни най-малко не отнема от красотата му.

10. Рио де Жанейро, Бразилия

Със статуята Христос Спасител и планината Шугарлоуф Рио е, поне от въздуха, един от най-красивите градове в света. „Спиращата дъха красота на пейзажа обхваща планини, покрити с вечнозелени гори, езера като излезли от пощенска картичка и удивителна архитектура, както и прекрасните златисти плажове. Не е изненадващо, че местните жители ревностно защитават града си, а туристите непременно се влюбват в него.