Акциите на една компания са поскъпнали с 1500% след 8 ноември. Да, възможно е, но може би само в Америка на Доналд Тръмп.

DryShips Inc. притежава танкери, превозващи желязна руда, въглища и др. суровини, а също така и петролни платформи чрез своя дъщерна компания. Книжата на компанията се търгуваха на скромните 4.56 долара за брой в деня преди изборите. Вчера те затвориха на 73 долара за брой.

Ръстът в книжата идва от по-добрите финансови резултати на компания за третото тримесечие, закриване на къси позиции, както и на повече от 20 на сто на Baltic Dry Index, който е индикатор, измерващ дневната цена за превоз на товари.

Освен победата на Тръмп на президентските избори, позитивните нагласи на инвеститорите идват и от усилията на китайските власти за стимулиране на икономиката на страната. И може би все пак оптимизмът в книжата на DryShips, а и на другите компании от сектора (повечето, добавили по над 100% в последните дни), е повече от висок.

За сравнение, акциите на компании, превозващи петрол и петролни продукти, като например Frontline, са се понижили с 50% след изборите в САЩ.

Тимъти Сайкс, който основно търгува с пени акции, но освен това провежда и онлайн курсове за търговия, споделя, че доста от компаниите в сектора са отчели значителен ръст след избирането на Тръмп. Той посочва Sino-Global Shipping America Ltd., Globus Maritime Ltd., Diana Containerships Inc. и Euroseas Ltd., добавили по над 110% в последните 10 дни.

Сайкс обаче смята, че това не може да продължава дълго, смятайки, че до дни книжата на тези компании ще поевтинеят значително. Според него DryShips може да загуби 50% от стойността си в идните дни, а дори и повече.

Вчера книжата на DryShip бяха временно спрени от търговия. От efdailynews пишат, че компанията е осъществила няколко обратни сплита през изминалата година, има големи задължения и вероятността за обявяване на фалит в момента е доста голяма.