Скандал с хапчета виагра се вихри в Южна Корея.

В опит да обясни ситуацията, днес от офиса на президента Пак Кън Хе съобщиха, че стотиците хапчета Виагра, които опозицията разкри, че са закупени с държавни пари, са били предназначени за пътувате на държавния глава до Африка тази година.

Те са били предназначени за подчинените й, но не за да лекуват еректилната им дисфункция, а потенциална височинна болест, съобщава Reuters.

Тази новина идва на фона на ситуация, в която от 64-годишната Пак Кън Хе се очаква да се оттегли от поста, след като се сблъска с твърдения, че е упражнявала натиск върху големи компании да даряват средства за фондации, създадени в подкрепа на политиката й.

Виагра бързо се превърна в най-търсената дума сред южнокорейците в основните новинарски портали в интернет в страната след новината, която първоначално бе съобщена от опозиционен депутат на Демократическата партия.

Докато обикновено се свързва основно с еректилна дисфункция, Виагра се прилага и при белодробен оток, получен при изкачване на висока надморска височина, или височинна болест.

Blue House, както е известна президентската институция в Южна Корея, е купила 364 хапчета през декември, включително 60 Виагра и генерична версия на лекарството.

Според говорител на Пак Кън Хе, медикаментът е трябвало да бъде използван при пътуване на президента до Етиопия, Кения и Уганда, но така и не е влязъл в употреба.