CRH5E е единственият в Китай влак със спални вагони, който е способен да оцелее при екстремни условия – температура до -40 градуса по Целзий и при пясъчни бури, развиващи скорост до 250 км/ч.

Лицензът за неговото серийно производство бе връчен на компания, работеща в сферата на релсовите пътнически състави. За това съобщава информационна агенция Синхуа.

Влакът CRH5E е разработен на основата на студоустойчиви подвижни вагони, които пътуват по високоскоростната ж.п. магистрала Харбин-Далян и Ланчжоу-Урумчи.

Експресът е снабден със система за откриване на неизправности и дистанционен контрол и управление. Благодарение на това се осигурява висока безопасност на движението.

Нивото на шума във вагона на влака при движение със скорост 250 км/ч не превишава 65 децибела.

По-рано бе съобщено, че Китай планира да приключи строителството на тестов участък за изпитания на скоростния влак върху магнитна възглавница, който ще се движи със скорост 600 км/ч и предстои да бъде пуснат в действие през 2021 г.

Ще припомним още, че високоскоростните ж.п. линии в Китай са с дължина над 20 000 км.

През 2015 г. китайските високоскоростни влакове са превозили 961 млн. пътници, което е с 237% повече, отколкото през 2011 г.