Дългите престои межди полетите обикновено се свързват със скъп Wi Fi, претоплени сандвичи и хора, които се тълпят между металните столчета. Има обаче осем летища, които са далеч от тази представа за престой и предлагат безплатни обиколки на града, така, че пътуващите да могат да оползотворят пълноценно времето и поставят ново значение на идеята за чакане между полетите. Казано с други думи – вижте как тези, иначе отегчителни седем часа, могат да бъдат много полезни и интересни.

Тайпей

Ако имате минимум осем часов престой в Тайпей може да изберете някой от двата сити тура, организирани от летището. Тур А води гостите до величествения храм Зуших, на 14 мили извън града и на пазар за керамика. Тур Б предлага спирка на някои от най-известните забележителности в Тайван – мемориалната зала Chiang Kai-shek и най-високата сграда в града Taipei 101. Туровете се предлагат два пъти на ден.

Сингапур

Летището в Сингапур има толкова много предложения (градина с пеперуди, стая за видео игри, масажни столове), които ще ви накарат да не искате са напуснете прохладните зали. Ако все пак решите, може да се възползвате от някой от двата тура, които се организират от летището – тур със забележителностите в централната част на града като Merlion и Gardens By the Bay, или този, който ще ви разведе из кварталите на града като Малката Индия и Кампонг Глам.

Солт Лейк Сити

Като важна трансферна точка за трансконтинентални полети през САЩ, летището тук посреща често гости, които чакат. Едната опция, ако имате два часа между полетите, е да запазите тур до Temple Square и църквата. Ако искате да пропуснете храма, може да разгледате пеша атракции като парка и Музея на съвременното изкуство.

Истанбул

Пресечна точка межди Европа и Азия, летище Ататюрк е едно от най-натоварените в света. Ако имате повече от шест часа престой между полетите, може да запазите тур - програма, която ще ви разведе из града и ще минете покрай някои от най-забележителните места като Синята джаия, дворецът Топ Капъ, площада.

Токио

Престоят на летището в Токио ви предлага два варианта: забележителности и шопинг. Ако изберете първата, ще видиете градовете Тако или Шибаяма, разходка из гора или посещение на Музея на въздухоплавателните науки. Ако си падате по шопинга ще имате възможност да посетите един или два мола, свързани с летището с влак. Само се уверете, че след това ще може да носите куфарите.

Сеул

Докато повечето летища имат условия времето между полетите да е по – дълго, в Сеул може да имате и час, за да се възполвате от тур, макар и доста ограничен. Ако разполагате с повече време обаче, може да разгледате храмовете или града с английскоговорящ екскурзовод. Или да се възползвате и да направите тур из летището.

Амстердам

Не очаквайте туровете тук да включват обиколка на града с автобус. Ако сте летяли с националния превозвач KLM и имате най- малко шест часа престой може да се възползвате от местната програма на летището. Попълнете въпросник с вашите интереси (мода, храна, технологии и т.н) и KLM ще ви осигури безплатен англоговорящ придружител със сходни интереси, който ще ви разведе из града, два безплатни билета от и до града, и ще плати за една напитка в бар в града, където ще се срещнете с него.

Доха

Летите с Qatar Airways? Ако имате най – малко шест часа между полетите превозвачът организира безплатни турове в Доха, по време на които ще видите основните забележителности – Музеят на ислямското изкуство на Заха Хадид, пазара Watif и селището Катара. Към тура получавате и безплатна бутилка с вода, както и възможност да ви върнат до летището, ако се притеснявате, че ще изпуснете полета си.