Австрийският парламент прие нов закон, с помощта на който отчужди родната къща на един от най-жестоките диктатори на 20 век – Адолф Хитлер.

Така пред властите вече има зелена светлина за извършване на всякакви архитектурни преустройства и дори събаряне на сградата, която често е място за срещи на неонацисти.

Постройката от 17 век се намира в центъра на градчето Браунау на реката Ин, на границата с Германия. До момента тя беше обект на разногласия между държавата и собствениците й, посочва AFP.

Къщата е наета от държавата през 1972 г., за да може да се контролира използването й. Дълги години тя служи като център за подпомагане на инвалиди.

Спорът между държавата и собствениците започва през 2011 г., когато те забраняват сградата да се използва и от тогава тя запустява.

Все още не е ясно какво решение ще вземат австрийските власти за имота. вътрешният министър Волфганг Соботка заяви през октомври, че според него сградата, която е историческа забележителност, трябва да бъде съборена.

Това обаче предизвика разнопосочни реакции в обществото. Дори и постройката са бъде запазена обаче, външната й форма ще бъде променена до неузнаваемост. В нея може да бъде настанена административна или социална служба.

Адолф Хитлер е роден в къщата на 20 април през 1889 г. Той е четвъртото от шест деца в семейството. Те напускат къщата през 1892 г., когато се местят в германския град Пасау.

Снимка: telegraph