Новата 2017 г. ще е по-скъпа за шофьори и пушачи. Застрахователите вдигат цената на застраховка "Гражданска отговорност" поне с 10% през 2017 г., пише "Труд".

Причината е, че застрахователните събития не намаляват, а застрахователите плащат все по-големи суми по щети, които не отговарят на икономическите условия и на премиите, които се събират.

Шофьорите ще плащат и по-високи цени на горивата догодина заради поскъпването на нефта през последния месец, което се очаква да продължи и през 2017-а. Прогнозата на енергийни експерти за бензина и дизела е да поскъпнат с 3-4 стотинки при ново рязко повишаване на цената на петрола на световните пазари.

Увеличението вече се отрази на горивата у нас. Само през последния месец най-масовото гориво А95 поскъпна с 5 стотинки и достигна 2.10 лв, а пропан-бутанът добави 5 стотинки към стойността си и се продава по 0.94 лв. за литър.

От Нова година и пушачите ще плащат с 10-15 стотинки по-скъпо за кутия цигари, защото влиза в сила и увеличението на акциза за цигарите.