Краят на първата седмица на 2017 г. се очертава запомнящ се. Според синоптиците ни очакват три последователни дни с арктически студ, когато дори максималните температури няма да превишават минус 5 градуса.

През нощта и в сутрешните часове термометрите ще заковат показанията си от минус 15 до минус 20 градуса на места, сочат още прогнозите на експертите.

Студеното време ще бъде комбинирано и с обилни снеговалежи. Най-интензивни ще са те на 5 срещу 6 януари. Снегът ще е съчен със силен вятър, което пък ще създаден сериозни условия за снегонавявания.

С най-малко сняг след няколко дни ще може да се похвали Западна България - очаква се в София да паднат между 15 и 25 см. В районите на Хасково, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Родопите обаче преспите ще са с височина между 30 и 40 см, а на някои места е възможно да достигнат и до 50 см.

Най-ниската измерена температура у нас е -38.3 градуса. Тя е регистрирана в Трън през 1947 г. Най-високата температура, регистрирана в България, пък е измерена в Садово през 1916 г. - 45.2 градуса.