Най-богатият човек в Япония Тадаши Янай изгуби 1.4 млрд. долара за един ден, след като цената на акциите на компанията му Fast Retailing, която притежава марката Uniqlo, се срина с 6.7%, пише Independent. Председателят и основател на компанията е регистрирал най-голям спад на богатството сред 500-те най-заможни хора, показва Индексът на милиардерите на Bloomberg.

Uniqlo Japan обяви срива през декември в петък, като го отдаде на необичайно топлото време, което се е отразило негативно на продажбите на зимни дрехи. Общите приходи на компанията са намалели с пет на сто.

Нетното богатство на Янай в момента възлиза на 17.7 млрд. долара, а заради загубата на пари в той губи шест места в глобалната класация на най-богатите хора в света и в момента заема 44-о място. 67-годишният Янай отваря първия магазин на Uniqlo в Хирошима през 1984 г. и оттогава компанията му постига бърз растеж.

Янай дори прогнозира, че компанията ще засенчи конкурентите си H&M и Inditex, която притежава Zara, и ще се превърне в най-голямата верига магазини за дрехи в света до 2020 г. Той също така се зарече да се придържа към етичните ценности, с които компанията му е известна.

Разочароващите резултати на Uniqlo се прибавят към проблемите на японските компании, след като Доналд Тръмп заплаши да наложи наказателни данъци на колите на Toyota, ако ги внася от Мексико.

Цената на акциите на концерна намаля с три на сто след заплахата на новоизбрания американски президент. Други японски компании също регистрираха спад в цената на акциите им, заради което японският индекс Nikkei намаля с 0.4%. Японските пазари бяха затворени вчера заради национален празник.

Снимка: Pixabay.com