Концентрационният лагер Маутхаузен, разположен на около 20 км източно от град Линц в Горна Австрия, е един от най-големите в контролираната от нацистите част на Европа.

Смята се, че тук са упражнявани най-бруталните условия за задържане.

Той е класифициран като Grade III, където са изпращани най-много "непоправими политически врагове на Райха", за да бъдат унищожени, често чрез изтощение от тежък принудителен труд. Наричат го мелница за кости, пише Amuzing Planet.

Лагерът се намира в близост до гранитна кариера, в която работят много от обитателите му. Мястото за Маутхаузен е избрано заради намеренията на Хитлер за издигане в град Линц на грандиозни сгради.

По няколко пъти на ден затворниците са принудени да носят каменни блокове, често тежащи около 50 кг, по 186-те стъпала на така наречената "стълба на смъртта".

Често някой от тях се сривал върху останалите от изтощение, помитайки всички. Тежките камъни пък смазвали крайниците и органите им. На стълбите всеки ден умирали хора.

Понякога охраната на лагера принуждавала изтощените затворници да се състезават нагоре по стълбите заедно с каменните блокове. Тези, които оцелеели в това изпитание, били изправяни на ръба на скала, от която били принуждавани да бутат други затворници.

Самоубийствата били често срещано явление, защото много от обитателите на лагера не можели да понасят мъченията.

Днес "стълбите на смъртта" са част от екскурзии в Маутхаузен мемориал. Те са изравнени и циментирани, а в миналото са изрязани с мотика в скалата, наклонени и хлъзгави.

Кариерата Маутхаузен днес е обрасла с дървета и храсти. Голяма част от мястото на лагера влиза в обхвата на жилищни райони, построени след края на войната.

Снимки: amusingplanet