Имате ги, но нямате представа къде да ги вложите. Да, осъзнавате, че това не са много пари, но също така знаете, че с 1% доходност от лихви по депозитите, няма да ги увеличите значително.

Ето защо днес ще ви представим 7 интересни предложения накъде да насочим спестяванията си:

Образование

Имате ли желание да учите? Е, това е отлична възможност за по-добра кариера и по-високи доходи. Добрата новина е, че може да започнете от днес – чужди езици, онлайн курсове за повишаване на квалификацията ви или дори навлизане в нова област.

Имайте предвид, че дори и основателят на Facebook Марк Закърбърг е направил първите си стъпки в програмирането с ръководство за начинаещи. Защо вие да не успеете?

Частен бизнес

Бизнесът може да стартира като хоби, но в случай на успех ще се наложи да напуснете работата си, за да му се отдадете напълно. Дотогава обаче – не го правете, за да не се налага да правите компромиси с начина си на живот и спокойно да плащате сметки, храна, наем или заем и забавления.

За какво може да използвате тези 10 000 лв.? Пътувайки до различни дестинации, можете да черпите идеи. При положение че идеята ви за бизнес вече се е родила, време е за проучване – каква е конкуренцията, колко средства ще са нужни, ще ви е нужен ли съдружник.

Инвестирайте и в изработването на уебсайт, неговата оптимизация и присъствие в социалните мрежи.

Финансирайте стартъп компания

Именно това правят бизнес ангелите и доста фондове за финансиране на начинаещи компании. При положение че имате около вас човек или компания, която има гениална идея, но има нужда от свежи средства, тук може да се намесите именно вие.

Най-добре ще е да договорите дял от компанията и да помогнете с каквото можете. Дори и Google започват бизнеса си от гараж, защо вие и вашият партньор да не успеете? Направете стъпката само и единствено, ако сте уверени в успеха на продукта/услугата.

Ремонт на дома

Боядисване, нови тапети, дограма, ремонт на кухнята или банята и закупуването на нови мебели. Инвестицията в дома ви никога не е излишна. При положение че възнамерявате да продавате в бъдеще дома си, имайте предвид, че вложението ви (в повечето случай) ще ви донесе 50% доходност на инвестицията.

Земеделска земя

Да, 10 000 лв. са малка сума за вложение в имот, при положение че сте от някой от големите градове в страната. Но това е напълно достатъчно за инвестиция в земеделска земя.

Въпреки ръста в последните години, този актив остава в пъти по-евтин от съседна Румъния, а какво остава за сравнение със Западна Европа. Нали знаете, че вече не я произвеждат?

Дълг

Имате ли кредитна карта, потребителски или ипотечен кредит или бърз кредит? Е, какво чакате тогава? Вместо да държите 10 000 лв. под дюшека, в сейф или на депозит в банката, можете да намалите или изплатите напълно задължението си.

Взаимен фонд или ETF

По-висок риск би ви донесъл и по-голяма доходност. Знаете ли, че 3 от търгуваните компании на Българска фондова борса са поскъпнали с над 20% от началото на 2017 г., или за по-малко от месец? Дори и да нямате нужните знания, умения и най-вече време, за да инвестирате на капиталовите пазари, вече има разнообразие от продукти на пазара – от взаимни фондове до ETF (борсово търгуван фонд).

Данни за 2016 г. сочат, че най-добре представилият се фонд в страната е постигнал над 37% доходност. Впечатляващо, нали? Особено на доходите, които голяма част от българите получават от банковите си депозити.

Снимки: Pixabay