Цената на златото достигна най-високата си стойност от средата на ноември насам, след като Федералният резерв не даде ясна индикация, че предстои ново повишаване на лихвените проценти през март.

Вчера централната банка на САЩ, напълно според очакванията, остави лихвените си проценти непроменени. Фед обаче не даде и сигнал, че предстои повишение в близко бъдеще и това се отрази негативно на долара, който днес стигна 12-седмично дъно срещу кошница от валути.

Тази слабост на долара е основната причина за днешния подем на златото. Към момента (14.31 ч.) ценният метал се търгува на спот цена от 1221.19 долара за тройунция, или с 0.94% над затварящото си ниво от вчера. По-рано през деня златото се търгуваше на 1223.62 долара за унция – най-високата стойност от 17 ноември насам.

Междувременно щатските фючърси за април отбелязват ръст от 1.25%, до 1223.40 долара за тройунция.

„Предстои публикуването на доклада за заетостта утре, така че не мисля, че ще има резки промени днес, но (златото) изглежда много силно,“ коментира пред Reuters ръководителят на търговския отдел на MKS Афшин Набави.

„1219-1220 долара е много важно ниво на съпротива. Ако успеем да пробием 1225 долара, можем много бързо да достигнем 1250 долара.“

Слабостта на долара този месец допринесе за повишаването на инвеститорския интерес към метала. Вчера най-големият борсово търгуван фонд SPDR Gold Shares обяви най-големия си еднодневен прилив на средства от 4 месеца насам – 10.7 тона.

Повишеният инвеститорски интерес оказва подкрепа на златото, независимо от това, че много от големите купувачи в Азия тази седмица отсъстват от пазара поради празниците по случай настъпването на Лунната нова година.