Знаете ли, че понякога онези малки, на пръв поглед механични неща, които правим всеки ден, могат да ни помогнат да живеем по-дълго?

Ако се стремите към по-здравословен и по-дълъг живот (което означава и повече време за нещата, които обичате), тогава просто трябва да следвате няколко прости правила. Нека видим кои са те.

Хранете се правилно

Броколи, куркума, чай от хибискус, гъби, ягоди - ще бъдете изненадани от разнообразието на храни, които могат да ви помогнат да поддържате здравословен живот и да добавете години към живота си. Доказано е, че диета на растителна основа може да помогне за намаляване на холестерола и риска от затлъстяване, което означава и по-дълъг живот и здрава имунна система.

Не се заседявайте

Знаете ли, че 10% от всички смъртни случаи са вследствие на заседнал начин на живот? Ако работата ви е свързана със седене на бюро или вие самите сте склонни да се заседявате, не забравяйте да ставате и да се разхождате.

Вземете си фитнес тракер и правете по колкото се може повече крачки дневно.

Социализирайте се

Контактите с други хора не само ще ви помогнат да живеете по-дълго, но и да сте по-щастливи. Естествената връзка с любими хора и приятели, разговори и общуването задействат хормони, свързани с щастието и доброто настроение.

Спрете цигарите

Това включва и електронните цигари! Всеки знае, че не ви носят нищо добро, а спирането може да ви донесе само ползи - да удължи живота ви с няколко години.

Не пийте (много)

Всичко трябва да има мярка, нали? Не говорим да не близвате алкохол, чаша хубаво вино дори е полезна, но все пак имайте предвид, че твърдият алкохол е вреден и за тези, които пазят диета – калоричен е.

Контролирайте порциите

Говорейки за умереност, имаме предвид във всички аспекти на живота. Ако досега не сте контролирали колко ядете, научете кои са за вас здравословните количества.

Това означава да контролирате какво количество захар, въглехидрати, алкохол поемате, както и тренировките, които правите.

Хидратирайте се

Човек не може без вода, но много хора просто не приемат необходимото им количество. Ако пиете малко вода, освен обезводняване, може да си докарате проблеми с кожата, очите, храносмилането. Затова не пропускайте да изпивате по осем чаши вода на ден!

Упражнявайте се

Не е тайна, че упражненията помагат за подобряване на здравето на сърдечносъдовата система и ще ви помогнат да живеете по-дълго. Не знаете с какво да започнете? Започнете с бягане. Доказано е, че хората, които тичат редовно, живеят по-дълго.

Силови тренировки

Извън дневните упражнения и някои кардио упражнения, учените твърдят, че силовите тренировки могат да ви помогнат да живеете по-дълго. Въпросът не е да ставате кросфит шампион.

Започнете с малки тежести и постепенно увеличете, те ще ви помогнат да станате по-силни и издръжливи.

Спете

Знаете ли кое може да ви саботира по пътя на здравословния начин на живот? Ако спите недостатъчно. Освен намалена трудоспособност и раздразнителност, може да си докарате и всеобщо влошаване на здравето.

Затова правете всичко възможно да си взимате необходимите 7-8 часа сън на ден. Няма по-добро възстановяване от това.