Концепцията за здравословно хранене е проста: ядете много пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци и не консумирате сладкиши. Доколко успешно може да бъде това, когато повечето храна, която консумираме, е опакована, е трудно да се каже? Дали не се заблуждаваме, че се храним здравословно, а всъщност не е така.

Вижте някои храни, които се славят като полезни, но всъщност далече не са такива.

1. Гранола: една порция гранола е много по-малка, отколкото си мислите. Изяждайки купичка гранола, вие поемате много захар. По-добре е да поръсите малко върху млякото, а ако не искате да се отказвате от нея, яжте я самостоятелно. Най-добре я направете сами.

2. Агаве: дали агавето е полезно или не, се спори. На края на деня имайте предвид, че сте консумирали не малко захар.

3. Мъфини от трици: Да, звучи здравословно. Какво лошо може да има в храна, която съдържа овесени трици? За съжаление, истината е, че един мъфин си е мъфин, без значение какви съставки са били добавени към него. А това означава, че в основата са онези съставки, които има в традиционния мъфин. За да те сигурни, че във вашия има само ползени съставки, направете си го сами.

4. Прясно изцеден сок: всъщност с него вие консумирате много повече плодове, отколкото бихте изяли на едно хранене. В някои купешки има и захар, затова по-добре се откажете от тях и изяжте един плод, пълен с фибри и витамини.

5. Сушени плодове: Това може да мислите, че е най-здравословният начин да заместите сладките, но имайте предвид, че много от сушените плодове са третирани със захар. Затова питайте дали има такива без захар и консерванти и купувайте от тях.

6. Овкусено мляко: имат захар, много при това. Изберете чисто мляко, за да сте сигурни в избора си и сложете малко плодове.7. Енергийни и протеинови барчета: тази опция звучи здравословно, но всъщност повечето са си обикновени сладки барчета – с мазнини и захар и допълнително добавен протеин.

8. Замразено мляко: вие просто ядете сладолед. Да, то има по-малко мазнини, но когато добавите топингите, тогава сте доста далече от идеята за здравословно.

9. Фъстъчено масло (или ядково масло): те са здравословни, само ако са от ядки, в много от тях има добавени захар и мазнини. А тези без захар са с фруктозен сироп.

10. Смути: ако са направени от плодове и зеленчуци, те не са лоша опция. В тези от магазина обаче има много захар и пълномаслено мляко, което значи и много калории.

11. Супа от консерва: супата е здравословна опция, но не и ако е в консерва. Не може да бъдете сигурни какво има в нея, затова просто си я направете сами.