Както всяка година в края на февруари, Лос Анджелис, щата Калифорния, се подготвя да приема церемонията по раздаването на наградите Оскар.

Фаворит на 89-то издание на церемонията е мюзикълът „Ла Ла Ленд“. Лентата е номинирана в едни от най-престижните категории като най-добър филм, режисьор, актьор и актриса в главна роля.

В своето близо 90-годишно съществуване Оскарите се превърнаха в най-престижната награда в света на киното и едно от най-гледаните телевизионни събития в цял свят през годината. ВВС публикува десет любопитни данни за наградите, които Академията за филмови изкуства и науки раздава от 1929 г.

1. Кой е спечелил най-много Оскари в историята?

По време на успешната си кариера в анимационното кино Уолт Дисни е получил 22 Оскара и общо 59 номинации. Освен това той е получил още четири почетни награди, което го превръща в най-награждаваната личност от холивудската академия.

На второ място е художникът Седрик Гибънс, който е получил 11 Оскара. Той е автор и на дизайна на известната позлатена статуетка.

2. Колко струва един Оскар?

Може да е странно, но Оскарът струва един долар. От 1950 г. носителите на статуетката трябва да подписват договор, който им забранява да я продават, преди да я предложат на Киноакадемията за един долар.

Въпреки съществуването на това правило, се смята, че десетки статуетки са били продадени на черния пазар без позволението на Академията. Заради липсата на обявени за продажба Оскари, статуетките, връчени преди 1950 г., достигат астрономически суми на търговете.

3. Първото излъчване на церемонията по телевизията

Първото телевизионно излъчване на Оскарите е черно-бяло и се случва на 19 март 1953 г. по телевизия NBC. Церемонията по раздаването на наградите се излъчва едновременно от театър RKO Pantages в Холивуд и Международния театър NBC в Манхатън, Ню Йорк.

През 1953 г. филмът победител е „Най-великото шоу на Земята“, режисиран от Сесил Б. ДеМил. Много критици смятат, че това е една от най-лошите ленти, печелила Оскар за най-добър филм в историята на наградите.

4. Кои актьори са получили Оскар след смъртта си?

В 88-годишната история на Оскарите само двама актьори са получили статуетката посмъртно. Това се случва за първи път през 1976 г., когато британският актьор Питър Финч печели наградата за най-добър актьор за филма „Телевизионна мрежа“.

Десетилетия по-късно австралийският актьор Хийт Леджър също получава Оскар, този път за най-добра поддържаща роля, за филма „Черният рицар“.
Финч умира на 60 години след сърдечен удар, а Леджър – на 28 години вследствие на свръхдоза наркотици.

5. Филмът с най-много Оскари

В тази категория първото място си поделят три ленти. „Бен-Хур“ (1959 г.), “Титаник“ (1997 г.) и „Властелинът на пръстените“ (2003 г.) са получили по 11 награди Оскар. В подножието остават „Отнесени от вихъра“ (1939 г.) и „Уестсайдска история“ (1961 г.) с по десет награди.

6. Единствените режисьорки, номинирани за Оскар

Въпреки че изглежда лъжа, в 88-годишната история на Оскарите само четири жени са били номинирани в категорията за най-добър режисьор. Това са италианката Лина Вертмюлер (1977 г.), новозеландката Джейн Кемпиън (1994 г.) и американките София Копола (2004 г.) и Катрин Бигълоу (2010 г.).

Единствената жена, която е получила Оскар, е Бигълоу за „Войната е опиат“.

7. Държавите, които са спечелили най-много Оскари за чуждестранен филм

Италия е страната с най-много Оскари в категорията за чуждестранен филм с 13 отличия. Следват Франция с 12, Испания и Япония с по четири.

8. Кой е единственият Оскар с награда Оскар?

Това е композиторът Оскар Хамърстейн Втори, който през 1942 г. е отличен с най-престижната награда в света на киното. Той печели статуетката отново през 1946 г.

9. Актрисата с най-много Оскари

Въпреки че Мерил Стрийп има 20 номинации, с което държи рекорда за най-номинирана актриса, Катрин Хепбърн е най-награждаваната актриса с Оскари. Между 1934 и 1982 г. тя е получила четири награди в кетогорията за най-добра актриса в главна роля.

Второто място си делят Мерил Стрийп и Ингрид Бергман с по три Оскара всяка.

10. Актьорът с най-много Оскари

В тази категория безспорен победител е американският актьор Джак Никълсън, ако се броят и номинациите, които е получил в кариерата си, а те са общо 12.

Никълсън е печелил Оскар три пъти, както и Даниел Дей Луис (и трите пъти за главна мъжка роля) и Уолтън Бренан (три пъти като най-добър актьор в поддържаща роля).

76-годишният Никълсън е печелил Оскар за най-добър актьор през 1976 г. за филма „Полет над кукувиче гнездо“, през 1998 г. за „Колкото толкова“ и през 1984 г. за най-добра поддържаща роля за „Думи на обич“.