София продължава да е сред градовете с най-ниски разходи за строителство в света, въпреки че те са се увеличили спрямо миналата година. Сега столицата ни е на 12-о място в глобалния индекс на консултантската компания Arcadis спрямо девето място миналата година.

Всяка година компанията публикува индекса си въз основа на разходите за работна ръка, суровини, терен за 13 вида сгради в 44 града. В дъното на класацията са Бангалор, Куала Лумпур и Джакарта. В сравнение със София строителството е по-евтино и в Хошимин, Тайпе, Банкок, Манила, Букурещ, Прага, Шанхай и Сараево.

Най-високи са разходите за строителство в Ню Йорк, а в топ десет попадат още Хонконг, Женева, Лондон, Макао, Копенхаген, Стокхолм, Франкфурт, Париж и Виена.

Индексът за 2017 г. показва, че пазарите стават все по-независими. Забавянето на растежа на световната икономика, което засегна най-чувствително Китай, Бразилия и Саудитска Арабия, се отразява и на световните строителни пазари.

Така свличането на Лондон до четвъртото място в класацията преди референдума за Брекзит се обяснява не само със спада на паунда на валутния пазар, но също и със забавянето на ритъма на инфлацията в Китай.

За сметка на това в страните с бърз растеж като САЩ, Индия и Ирландия се наблюдава „силна конкуренция на играчите в сектора (компании, работна ръка) като продължение на наблюдаваната тенденция от 2015 г“, отбелязват авторите на изследването.

Въпреки политическите сътресения и обратите, които се отразяват на нивата на инвестициите в сектора на строителството в световен план, много райони в Европа и Азия продължават да постигат умерен растеж благодарение на търсенето на инфраструктура и местните цени, които са били слабо засегнати от сътресенията.

В някои американски градове като Ню Йорк, Сан Франциско и Денвър конкуренцията за доставчици и работна ръка вероятно ще се усили на фона на високите нива на строителна дейност. Амстердам също изживява мини строителен бум. В Индия, която е една от най-големите и бързо развиващи се икономики в света, разходите ескалират макар и от доста ниска база. Но на някои пазари по-слабото търсене и забавянето на пазарите на ресурси помогнаха за елиминирането на инфлацията в строителството в градове като Дубай, Сингапур и Хонконг.

От Arcadis отбелязват също значителната разлика между градовете в еврозоната, като разходите за строителство в Лисабон и Атина са с 50% по-ниски от тези в Брюксел например.