Милиардерът Ричард Брансън, който скоро ще гостува у нас, е защитник на гъвкавото работно време. „Смятам, че работата трябва да бъде забавление. Тя трябва да е приятна и задоволителна“, казва основателят на Virgin Group във видео, публикувано в блога му, пише CNBC.

Това отчасти е причината да работи от къщи шест месеца в годината. Когато не е на път, посещавайки стотиците компании в рамките на Virgin Group, Брансън живее на остров Некер и работи от хамака или ваната си.

„Много е важно да намерите точния баланс между работа и забавление. Намерете време за себе си, работете здраво, но също така се забавлявайте здраво. Много компании не осъзнават монотонността на ежедневния живот на работното място за служителите им. Аз опитвам да окуражавам ръководителите на компании в света да осигуряват колкото е възможно повече гъвкавост на работното място“, казва Брансън.

Според милиардера служителите работят по-ефективно, „когато имат свободата да вземат собствени решения. Точно това искат и търсещите работа. Според допитване топ приоритетите на служителите след конкурентно заплащане и социални придобивки са гъвкавост и да не се налага твърде често да работят извънредно.

Скоро ще можете да наемете острова на Ричард Брансън през Airbnb Платформата се позиционира на пазара с луксозни имоти


Гъвкавостта може да е от полза и за работодателите. „Има много предимства, като започнем от разходите като наем на офис и режийни разноски, освен това си спестяват и главоболията по наемането на работа“, казва Сара Сътън Фел, основател и генерален директор на FlexJobs.

Разбира се, работата от къщи не е за всеки, но ако възприемете подхода на Брансън, уверете се, че ще успеете да свършите работа, докато се излежавате на дивана.