Въпреки рекордно ниските лихви по депозитите в страната, домакинствата разполагат с 47.2 млрд. лв. на влог в търговските банки. Ниската доходност (вече и под 1% годишно) обаче кара част от тях да се замислят за алтернативи за парите си. Все пак това, което ни интересува, е как и с колко ще се увеличат те през годината, нали?

Ето защо днес ще ви разкажем за една от алтернативите на депозитите – а именно вложенията в облигации. Какво всъщност представляват те?

Облигациите са дългови ценни книги, емитирани (издавани) от държави и компании от цял свят. Според срока си те могат да бъдат краткосрочни (с падеж до една или три години от издаването им) и дългосрочни (за 10, 15 и повече години).

Облигациите могат да имат фиксиран или плаващ купон. Именно купонът е един от важните фактори при вложения в облигации. Това е годишният процент, който се изплаща под формата на лихва – на шестмесечие, веднъж годишно или на 3 месеца.

Важно е да се знае, че докато при депозитите предсрочното теглене означава загуба на лихвата, при облигациите не е така. Във всеки един момент, когато инвеститорът реши да продава, той получава натрупаната към този момент лихва, т.е. не губи доходността от купон.



Можем да очертаем няколко основни фактора, които определят доходността на една облигация:

- Основните лихвени проценти в икономиката, определяни от централните банки. При равни други фактори, когато се понижават лихвените проценти, цените на облигациите с фиксирана доходност се покачват.

- Падежът на конкретната облигация. Колкото по-далече във времето падежира, толкова по-рискова е инвестицията, съответно по-висока би била доходността.

- Кредитният риск, който е функция на финансовата стабилност на емитента и обезпечението на облигацията. По принцип по-висок риск води до по-висока доходност на инструмента. Облигации с рейтинг от BBB- (или Baa3) до ААА (или Aaa) се наричат облигации от инвестиционен клас (investment grade) – те са по-нискорискови и дават по-ниски доходности. Облигации с рейтинг под BBB- са с по-спекулативен характер и дават доходности по-високи от тези на сходни по параметри облигации с инвестиционен кредитен рейтинг.

Най-лесният математически способ за пресмятане на доходността по облигация е по формулата: доходност = размер на купона/цената. Когато сте закупили облигацията по номинал (при цена 100), доходността е равна на лихвения процент. При покупка на облигацията под номинал се получава по-висока доходност от обявения годишен купон и обратното.

Кога можем да продадем облигациите си? Единият вариант е да държите облигацията си до падеж – през това време получавате годишната си лихва, а накрая компанията-емитент изплаща и главницата. Вторият вариант за изход е продажбата на облигацията.

Облигациите се търгуват на борсата, подобно на други ценни книжа. Тяхната цена ежедневно се мени, макар и с по-малки темпове, в сравнение с по-високорискови и волатилни инструменти (например акциите). В случай че цената се покачи, то вие можете във всеки един момент да я продадете на съответната борса, като така ще спечелите допълнително от положителната разлика между цената на продажба и покупка. Освен главницата по текущата пазарна цена, при продажба ще получите и натрупаната към съответния момент лихва.

Трябва да се има предвид обаче, че облигации се търгуват на големи лотове – най-често от по 50 000, или 100 000 валутни единици, което ги прави недостъпни за масовия инвеститор. Особено ако иска да следва правилото „Не слагай всички яйца в една кошница“ – т.е. желае да разпредели инвестицията си в няколко облигации на различни емитенти, от различни сектори и региони.

За по-малки инвеститори, които също желаят да имат експозиция към пазара на облигации, решението е да инвестират в този клас активи през договорен фонд.

По данни на Българската асоциация на управляващите дружества в момента в България има 15 договорни фонда, насочени към инвестиции в този клас активи. В класацията за 2016 г. на първо място по доходност сред тези фондове се нарежда Експат Бондс – с нетна доходност от +9.55% за миналата година и +6.55% средна годишна доходност от създаването на фонда до момента (по данни към 16 март 2017 г.).

„С инвестиционния си фокус Експат Бондс няма аналог на българския пазар. Той е насочен изцяло към инвестиции в ликвидни облигации (корпоративни и държавни) на емитенти от цял свят. Инвестира във висококачествени инструменти, като се стреми да предлага по-добра възвръщаемост, в сравнение с тази от депозити, но с едно голямо предимство – инвестициите в Експат Бондс са напълно ликвидни. Това го прави подходящ за инвеститори, чийто основен приоритет е да постигнат баланс между съхранение на стойността на спестяванията и потенциал за добра доходност.

Дяловете му се търгуват в лева, но инструментът не е обвързан с риск към българската валута, тъй като се състои от инструменти в „твърди“ валути (основно щатски долар, евро, британски паунд).“ Това посочва Лъчезар Димов, главен портфолио мениджър в управляващото дружество на фонда Експат Асет Мениджмънт.

Ето какво още заяви той за Profit.bg относно стратегията на Експат Бондс през 2017 г.:

„През 2017 г. сме положително настроени към високодоходните облигации, деноминирани в щатски долари, американските държавни ценни книжа, индексирани към инфлацията, и държавни ценни книжа на развиващите се страни, деноминирани в местна валута. Харесваме корпоративни облигации на компании от цикличните сектори, като финансов, автомобилен, продажби и технологичен. Смятаме, че банковите облигации, които са високо в капиталовата структура, ще се представят по-добре през годината.

В същото време екипът ни е предприел мерки за защита срещу покачването на основните лихвени проценти в САЩ и евентуални загуби, породени от спад на щатския долар. С цел по-висока диверсификация, сме увеличили дела на компании, добиващи ценни метали и суровини. Виждаме и добър потенциал в някои облигации на компании от енергийния сектор, които се търгуват на атрактивни нива.“

От Експат Асет Мениджмънт прогнозират лихвите по облигациите в евро и долари да започнат да нарастват едва през втората половина на годината. Несигурността около политическата обстановка в Европа и политиката на новия президент на САЩ, според техните анализатори, няма да накара централните банки в развитите страни да предприемат по-агресивни политики по затягане на монетарната политика.

Портфолио мениджърът на Експат Бондс очаква през 2017 г. световната икономика да отчете по-висок ръст и бизнес средата да се подобри, като смята, че това би било добра среда за инвестиция в по-високорискови облигации. „Предвид текущата стратегия на Експат Бондс, очакваме за 2017 г. фондът да постигне нетна годишна доходност между 5 и 6%,“ казва още Лъчезар Димов.

Още за инвестициите в облигации и за договорния фонд Експат Бондс може да видите на сайта на Експат Асет Мениджмънт.