Първа инвестиционна банка отчете одитирана печалба след данъци и обезценки в размер на 90.2 млн. лева за 2016 година. Данните бяха представени на среща на ръководството на Fibank (Първа инвестиционна банка) с миноритарните акционери на банката, съобщават от банковата институция.

Печалбата на банката преди данъчно облагане и обезценки отчита ръст на годишна база до 255 млн. лева към края на миналата година. В основата на ръста на печалбата стоят по-ефективното управление на активите и пасивите на дружеството.

През 2016 г. Fibank е изградила стабилни капиталови буфери. През годината банката е заделила провизии в размер на 155 млн. лв.

Банката отчете и ръст на активите от 2%, достигайки до 8.9 млрд. лв., което отрежда на ПИБ трето място в българската банкова система, след УниКредит Булбанк и Банка ДСК.

Капиталовата адекватност на банката към 31 декември 2016 г. е 15.41%, съотношението на приходи и разходи е в размер на 42.04% и възвръщаемостта на капитала е 11.17%.

На срещата е имало въпроси относно привличането на стратегически партньор за Fibank, които ръководството на банката ще дискутира на следващата среща, пише в съобщението.

Редовните срещи са част от политиката на Fibank по стриктно прилагане в своята дейност на международните стандарти в доброто корпоративно управление, утвърдени от Международната финансова корпорация (IFC).

На срещата присъстваха Васил Христов, главен изпълнителен директор (CEO) на банката, Димитър Костов - главен директор Риск (CRO) и Живко Тодоров, главен финансов директор (CFO).