Токът за бита ще поскъпне с между 0.93% и 0.97% от 1 април, но за бизнеса увеличението ще бъде с 3.5%, стана ясно на вчерашното заседание на КЕВР. Причина за това е скокът на цената на газа от началото на следващия месец с 29.64%.

Според КЕВР, поскъпването на газа ще доведе до повишаване на компонента „Задължения към обществото" в цената на тока с 1.25 лв. до малко над 37 лв. за мегаватчас, което ще се отрази в крайните сметки за електроенергия за гражданите и бизнеса.

Електроразпределителните дружества до 31 март трябва да внесат и своите предложения за цената на тока от началото на новия регулаторен период, който започва на 1 юли. По време на заседанието членът на КЕВР Александър Йорданов защити повишаването на цената на природния газ с мотива, че то е пазарно.

Според договора между "Булгаргаз" и "Газпром" цените се променят на всяко тримесечие, припомня вестник "Стандарт". Затова регулаторът не може да изчака решението на Европейската комисия по казуса с доминиращата позиция на руския гигант, което може да доведе до промяна в изчисленията на цената на газа за България.

Поскъпването на газа, освен на цената на тока, ще се отрази и на парното и топлата вода. От 1 юли се предвижда парното да поскъпне с между 18% и 38% за различните градове на страната.

Освен това от 1 април поскъпва и водата в София. На закрито заседание на 29 март КЕВР одобри повишението на цената в София с 18%. Така кубик вода в София ще струва 2.16 лв. с ДДС. Това е с 33 ст. повече, в сравнение със сегашната цена.

За мерки за енергийна и водна уязвимост на потребителите призова председателят на КЕВР Иван Иванов. Той припомни, че предишното правителство е поставило основи за въвеждане на специални тарифи за енергийно уязвими потребители, но механизмът не е довършен.

Т. нар. "социална поносимост" се пресмята на базата на данни на НСИ за доходите в региона. За София "социалната поносимост" е около 10 лв. за кубик, и е доста по-висока от цената, която ще влезе в сила от 1 април. Но има места в страната, където цената на водата е по-висока от "социалната поносимост" за региона.