През декември в базовия лагер на Еверест в Непал шеф-готвачи от веригите ресторанти Noma и Ledbury създадоха намиращия се на най-голяма надморска височина в света временен ресторант.

Това звучеше като възможност, която се появява веднъж в живота и в много отношения беше точно така. На практика обаче можете да отидете много близо до Еверест за закуска във всеки ден от годината, ако имате желание. Всичко, което ви трябва, е да познавате правилните хора.

Катерин Хийлдс от Remote Lands организира такива посещения за гостите си от декември. Те пътуват с хеликоптер от Катманду до Южния базов лагер на Еверест, където разглеждат района в продължение на 15 минути. (Толкова всъщност може да издържи обикновено един неподготвен турист на височина от близо 5 500 м.)

След това туристите се връщат с хеликоптера до съседния връх Конгде-Ри, където Yeti Mountain Home (намиращият се на най-голяма надморска височина луксозен хотел в света) организира пикник с шампанско с гледка към Еверест.

Никола Шепърд от Explorations Co. също организира сутрешни посещения до Yeti, които обаче не включват спирка в Базовия лагер под Еверест.

Хийлдс и Шепърд работят с един и същи човек, за да организират това приключение – Таши Тенсинг Шер, внук на шерпа Тенсинг Норгей, който, заедно с Едмунд Хилари, изкачва за първи път Еверест през 1953 г.

“Самият Таши Тенсинг Шер е изкачвал няколко пъти Еверест,” казва Шепърд, “така че, докато летите, той ви обяснява стъпка по стъпка какво точно представлява изкачването и то сякаш оживява пред вас”.

Шепърд и Хийлд организират закуските на Еверест като част от по-големи туристически пакети, най-често 10-дневни туристически преходи през Непал, но това преживяване може да се резервира и отделно. При Хийлд цената е 10 000 долара за групи максумум от трима човека; цената на Шепърд е 7 163 за двама.

10-дневните преходи струват около 25 000 долара (всичко в Непал е евтино, с изключение на летенето с хеликоптер).

Две неща са от от ключово значение при тези посещения. Първо, здравето: макар и туристите да не прекарват много време на голяма височина, хората, които имат проблеми със сърцето или белите дробове, могат да изпитат затруднения.

Що се отнася до хотела, най-добре е да започнете от Катманду, където хеликптер AS350 ще ви вземе рано сутринта, може и още в 6:30 часа, в зависимост от очакваните климатични условия. От там полетът около Еверест и кацането в Конгде-Ри отнемат 45 минути, като това не включва спирката по избор в южния базов лагер.

Самата закуска включва яйца с бекон и наденички, кроасани и сладко от непалски плодове, както и много шампанско Moët & Chandon, като всичко това се сервира от екип шерпи. Туристите обаче не са там заради храната, а заради разкриващите се пред тях гледки, които никога няма да забравят.

“Това е най-близкото разстояние, на което можете да достигнете до Еверест, без всъщност да сте на него,” казва Шепърд за престоя на Конгде-Ри. “Никой не може да ви заведе по-близо.”

Хийлд добавя, че по време на полета с хеликоптер можете да видите четири от шестте най-високи върха в света - Лхотце, Макалу, Чо Ойо и Еверест. Не се притеснявайте за това, че по време на закуската ще седите на открито, тъй като ще ви бъде предоставено подходящо облекло.

Непал е страна, която има сериозна нужда от приходи от туризма. След земетресението от 2015 г. с магнитуд от 7.8 по Рихтер, при което загинаха 9 000 души, а 22 000 бяха ранени, страната постигна сериозен напредък във възстановяването си, но туристите все още ги няма.

Това означава, че сега е много подходящ момент за посещение на хималайската страна – ще бъдете посрещнати с несравнима топлота, на много от местата, които ще посетите, ще бъдете почти сами и рядко ще срещнете европейски лица.