Няма лесна рецепта или някаква отличителна тайна за успеха. По време на моите 66 години на този свят съм научил, че има няколко начина на мислене и поведение, които могат да помогнат на човек по пътя към успеха, казва милиардерът Ричард Брансън.

Ето кои са неговите осем съвета за това да живеем живота си по най-добрия начин:

Бъдете смели

За да преследва мечитете си, на човек му е нужна смелост. Хората, които постигат велики неща, са тези, които са готови да се страхуват, но не дотолкова, че да се откажат. Да си смел и да поемаш рискове обаче не означава да си лекомислен; ключовото в случая е винаги да се застраховаш срещу неуспеха.

Бъдете себе си

Не е необходимо да жертвате схващанията си и да изгубите себе си, за да постигнете успех. Концентрирайте се върху целите си и останете верни на своите ценности. Можете да постигнете това, което искате, без да губите себе си по пътя.

Уважавайте другите

Успехът в живота или в бизнеса се основава изцяло на вашата репутация. Внимавайте, бъдете вежливи и винаги мислете за другите. Това не означава, че не трябва да казвате това, което мислите, но трябва винаги да мислите, преди да говорите или да действате.

Казвайте „да“

Животът е по-забавен, когато казвате „да“! Дори и да нямам идея накъде съм тръгнал или как да стигна там, предпочитам да кажа „да“ и да науча по пътя. Благодарение на това съм изживявал едни от най-невероятните приключения, по време на които съм откривал хора, места и идеи, на които в противен случаи никога нямаше да се натъкна.

Имайте големи мечти

Моята история (и историята на Virgin) е история на големите мечти. Шансовете често не бяха на моя страна, но като не ограничавах себе си до това, което са ми казвали, че е истина, аз успявах да превръщам невъзможното във възможно. Имайте големи мечти и ще бъдете възнаградени … вярвайте ми.

Забавлявайте се

Ако някаква възможност или проект не ме въодушевява и не е нещо, с което мога да се забавлявам в креативно отношение, предпочитам да пропусна и да продължа нататък. Мога да ви гарантирам, че няма да усещате работата като някакво задължение, ако изпитвате страст към това, което правите.

Давайте обратно

Добротата може да ви осигури големи ползи в личен план. Няма нищо друго, като това да давате. Когато видите от първа ръка какъв ефект може да има, това се превръща в най-доброто чувство в света.

Грижете се за себе си

В края на краищата единственият начин, по който наистина ще живеете живота си възможно най-добре и ще извличате максикума от всеки ден, е, ако се грижите за себе си. Доброто здраве е от съществено значение за щастието, а щастието е от съществено значение за успеха.

Сър Ричард Брансън ще гостува в България, където ще изнесе публична лекция на 19 май. Още за събитието, на което Profit.bg е медиен партньор, можете да намерите тук. Билети могат да бъдат закупени от системата на Ticketportal.