Инвестициите в произведения на изкуството стават все по-популярни в страните от Средния Изток.

Колекционери пълнят аукционни къщи и всякакви арт събития, където изпразват галериите, пръскайки хиляди долари. Страни, като Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, инвестират здраво в изкуство и култура, строят нови музеи и домакинстват изложби. Всичко това провокира появата на ново поколение любители на изкуството.

Един от тези колекционери е Мохамед Ал Бакер. Първата му сериозна покупка е преди 3 години, взимайки произведение на ливиански артист. „Видях неговата работа в социалните мрежи и бях обсебен от нея. Загубих съня си, докато се опитвах да открия това конкретно произведение на изкуството от този конкретен артист”, казва Бакер, който е бивш катарски банкер, пише CNN.

Така неусетно колекцията му набъбва до 40 картини на арабски, ирански и западни автори. Най-сантименталната му покупка е от негов приятел със смесен произход от Палестина и Саудитска Арабия на име Дана Авартани.

„Не играя хазарт с изкуството. Повечето от авторите в моята колекция са институционални творци.. най-малкото това дава солидна база на твоята колекция”, казва Бакер.

По думите му, той е похарчил между 2 хил. и 500 хил. долара за всяко от произведенията, които притежава. Някои се съхраняват в Европа, докато други висят на стената на фамилната му къща.

Бакер не е сам в това си начинание – в региона вече има много колекционери, което провокира сериозен ръст на пазара на произведенията на изкуство.

През последните 5 години броят на клиентите от Средния Изток е скочил с 76%, сочат данни на аукционна къща Sotheby’s. Интересът на хора от ОАЕ е даже още по-силен, като броят на клиентите от там отчита ръст от 157% за посочения период.

Тези данни са причина известната аукционна къща да отвори своята първа галерия в Дубай през миналия месец.

„Проучвахме данните внимателно и с оглед разпределението на капитала, откриването точно по това време е най-добрият вариант за нас”, казва Едуард Гибс, президентът на Sotheby’s за Средния Изток и Индия. По думите му, статистиката ясно сочи, че аукционната къща трябва да изгради присъствие в региона.

Конкурентите от Christie’s посочват, че продажбите в Дубай през миналия месец са генерирали повече от 8 млн. долара. Търговската столица на ОАЕ – Дубай, се превръща в регионален център за инвестиции в произведения на изкуството.

За да подкрепи засилващия се интерес, градът е заделил блзо 47 хил. квадратни метра за галерии, пространства за изкуство и креативни дейности.

Изложението Art Dubai предлага изложбена площ за дузина галерии от целия свят, включително лондонската Victoria Miro, Sfeir-Semler от Хамбург и Бейрут и виенската Krinzinger.

„Бившите (за региона) културни столици са Багдат, Бейрут, Дамаск, Кайро. Но днес, поради политически и икономически предизвикателства, динамиката се пренесе към Персийския залив... Дубай, Шарджа, Абу Даби, дори Джида сега е активен по отношение на културата”, казва Мирна Айад, директор на изложението в Дубай.

11-ото поред изложение Art Dubai, което свърши през март, стана поле за много продажби. „Продадохме повечето неща само часове, след като отворихме”, посочва Глен Скот Райт, директор в галерията Victoria Miro. Цените варираха от 20 хил. до 800 хил. долара, става ясно от думите му.

Според експерти, растежът на този пазар създава среда, която ще подкрепи развитието на изкуството в региона.