Под градска магистрала 93 в Бостън ще бъде изграден осемакров парк, обявиха местните власти. Разположен от Albany Street до Fort Point Channel, той ще бъде свързващо звено между кварталите в Южен и Северен Бостън чрез пешеходни мостове, арт и културни инсталации, велоалеи.

„Тази част под магистралата дълго време е била неизползваема“, казва Мари Адамс от студиото - проектант. „Затова нашата основна задача беше да дадем свързаност между отделните зони“. Посетителите ще се радват на всичко – от арт инсталации по стените до кучешки парк и заведения. Тук ще има паркоместа за колелета и автомобили, както и 205-стаен хотел Мариот.

„Този проект показва нов модел за това как инфраструктурата може да бъде мултифункционална и как едно забравено място под магистралата в града може да осигури нови обществени пространства за отдих, по-добра свързаност, както и управление на дъждовните води", добавя Адамс.

National Development е автор и на квартала Ink Block, седем сгради със смесено предназначение, които комбинират всичко – от луксозни жилища до един от популярните пазари в страната. И ако южната част на квартала днес предлага висок клас ресторанти и имоти, то областта, която е под магистралата, е средище за проститутки, място за разпространение на наркотици и престъпления. За някои хора това място е най-плашещата част в града.

С новия проект обаче зоната ще претърпи пълна трансформация. За местната власт това е възможност да наложат контрола си върху територията, да я превърнат в арт сцена, в място за множество градски събития и да донесат енергия на пространството. Ще превърнем един индустриален квартал в ново място, като целта на нашия архитектурен дизайн е той да привлича, а не да отблъсква“, казва Тед Тай от проектантското бюро.