Характерният цвят на хималайската сол я прави лесно различима. Бледорозовите оттенъци са ясен показател за повишеното ниво на желязо. Знаете ли, че тази сол носи редица ползи за здравето на човека? Конкретно в нея се съдържат над 85 минерала и следи от елементи.

Хималайската сол представлява отлична алтернатива на преработената бяла сол. Можете дори да я използвате като скраб за тяло.

1. Хранителен състав

Минералите създават специфичен вкус и цвят на солта. Тя съдържа над 80 минерала, богата е на желязо, магнезий, калций и калий. Освен това 97% от нея представлява натриев хлорид. Останалите 3% са следи от минерали. Кристалите й са по-големи и съдържа по-малко натрий.

2. Начин на употреба

Тя идеално замества преработената сол, когато готвите. Освен това можете да я използвате в банята – във ваната, за третиране на кожата, при акне и псориазис, за прочистване на въздуха с помощта на хималайски солни лампи и др.

3. Тя детоксикира

Използвайте инхалатор от хималайска сол, за да детоксикирате цялото тяло.

4. Защитава организма срещу вредните микроорганизми

Хималайската сол притежава антибактериални, антимикробни и противогъбични свойства. Тя може да бъде използвана като оръжие срещу вредните микроорганизми. Дава на имунната система естествен тласък.

5. Стимулира качествения сън

Тя повишава нивото на окситоцина. Това е хормон, който успокоява човека. Освен това регулира нивото на серотонина в мозъка – невротрансмитер, който контролира настроението ни.

6. Регулира кръвното налягане

Хималайската сол е способна да нормализира кръвното налягане.

7. Подобрява хидратацията

Тя съдържа натрий – важен елемент, когато става дума за поддържане на нивото на течностите в тялото. Натрият подпомага мускулната функция. Тялото губи вода и натрий, когато се потите. Оптималната хидратация е основополагаща за справянето с крампите и други здравословни неразположения.

8. Странични ефекти

Препоръчва се умерено да консумирате хималайска сол. Прекалено малко и прекалено много са крайности. Предозирането, например, може да доведе до проблеми със сърцето и бъбреците. А след време дори до сърдечен удар или инсулт.