Намиращият се в Куала Лумпур PNB Perdana Hotel е първият хотел в Малайзия, който разполага с халал сертификат. Халал е термин, който обозначава всички позволени неща и дейности според исляма.

Изповядващите ислям оформят 60% от населението на Малайзия, което е и основната причина халал туризмът да се обособява като конкретна индустрия в страната, която привлича все повече местни и чуждестранни туристи.

Увеличението в броя заявления за издаване на халал сертификат е драстично, като от 2012 година насам бройката скача с между 25 и 30% на година, казва Сираджудин Сухами, директорът на агенцията, която издава сертификатите за бизнеса, пише CNN.

В PNB Perdana Hotel храната се приготвя стриктно по законите на исляма. Гостите, които изповядват други религии, могат да ядат свинско и да пият алкохол единствено в техните стаи. При такива случаи, след напускане на гостите, се провежда специална процедура по почистване, за да бъде сигурно, че стаята е халал за следващите посетители.

Жените и мъжете могат да тренират заедно във фитнеса на хотела, но въпреки това има специален часови диапазон между 21 и 23 часа, предназначен само за жени.

„Като нормален хотел сме”, казва Исмаил Ахмад Замбри, генерален мениджър на хотела.

Хотелът даже е назначил преподавател по законите на шериата, за да е сигурно, че всички операции в зданието са съобразени с правилата на исляма. Неговата работа включва обучение на персонала, както и провеждането на ежедневни религиозни беседи.

Халал сертификатът изисква строг подход от страна на хотелските ресторанти и кухни. Изискванията покриват всичко - от доставката на продуктите до опаковането и складирането им.

Получаването на подобен сертификат е добър маркетингов инструмент за бизнеса в Малайзия, казва Сираджудин Сухами. Той може да помогне на хотелите да привличат туристи мюсюлмани, например.

Общите туристически разходи на мюсюлманите се очакват да скочат от 151 млрд. долара през 2015 г. до 243 млрд. долара през 2021 г., сочи проучване на Thomson Reuters. Проучването поставя халал индустрията в Малайзия на второ място в света по етап на развитие, като тя изостава само от тази в Обединените арабски емирства.

В PNB Perdana Hotel няма големи списъци с правила, но има малки бележки, които да напомнят за изискванията на Корана. На бюфета за закуска малък надпис гласи: „Яж и пий, но не разхищавай, тъй като Аллах не обича прахосниците”.