Прокуратурата в САЩ повдигна обвинения срещу Джеймс “Флай” Уилямс, бивш професионален баскетболист и дете чудо от баскетболните площадки в Йорк Йорк, заради това, че е ръководил престъпна група за разпространение на хероин в Бруклин, информира WSJ.

Престъпната организация на 65-годишния Уилямс е продала близо 2 млн. малки пакетчета хероин на улична стойност от 20 млн. долара в периода между януари и април тази година. Уилямс и 17 други са арестувани в сряда.

“Тъжно е, че човек с неговия статут в общността и влияние върху младите хора ръководи престъпна организация за разпространение на наркотици,” заяви районният прокурор на Бруклин Ерик Гонзалез.

Уилямс е играл в Американската баскетболна асоциация през сезон 1974-75, преди тя да се слее с НБА.

Обвиненията, които са повдигнати на Уилямс, могат да му донесат присъда от 25 години до доживот в затвора.

Уилямс играе за университета Остин Пий в Кларксвил, Тенеси, където извежда отбора до финалите на колежанския баскетболен турнир през 70-те.

Местните в Ню Йорк го помнят с това, че отбелязва 100 точки в мач от баскетболната лига на града в Куийнс през 1978 г.

Бившият баскетболист е имал сериозно присъствие в родния си Бруклин, където изпълнявал ролята на ментор за младите и ги свързвал с баскетболни скаути, според Гонзалез.

Разследването срещу Уилямс и неговата престъпна организация започва през юли, след като полицията получава информация от жител на Браунсвил, Бруклин. За разбиването на групата са били използвани агенти под прикритие и тайно наблюдение.

Дилърите продавали наркотика посред бял ден, като го криели в шишета от минерална вода или кутии от чипс Pringles, твърдят властите.

От полицията са успели да заловят над 2 килограма хероин и близо 14 000 кристала хероин по време на разследването.