Възможно ли е да бъдеш различен? Отговорът е да.

Сьорд Гехринг от дълги години се занимава с подбор на персонал в Johnson & Johnson. Виждал е какви ли не кандидатури – от блестящи до катастрофални. След като екипът му преглежда по милион CV-та на година, той може със сигурност да ви даде отличен съвет как да изпъкнете в тълпата.

Затова минаваме пряко към съветите.

Покажете какво можете в портфолио

Поискайте помощта на дизайнер или архитект и покажете всички свои постижения в портфолио. Дори и да не работите в сферата на тези професионалисти, можете да използвате уменията и познанията им, за да визуализирате ефектно своята работа досега.

Не е изключено дори да направите презентация. Определено усилията ви ще бъдат оценени положително.

Колкото до портфолиото, то още преди започването на интервюто ще направи впечатление. Например можете да направите личен уебсайт, който да представя цялата ви работа. Тогава е необходимо само да предоставите на интервюиращия линк към него и готово.

Не залагайте на количеството, вместо на качеството

Познавате ли човек, който има навика да кандидатства на десетки места, докато си търси работа? Тогава, казва Гехринг, той вероятно не постига кой знае какъв успех.

Експертът споделя, че получава поне по 10 съобщения в LinkedIn, изпратени от хора, които търсят работа. По думите му този начин на кандидатстването не е най-удачният подход. Особено ако го прилагате масово.

Защо? Тъй като Гехринг веднага си помисля следното: на колко ли още компании сте разпратили това съобщение. Тогава наистина ли се интересувате от свободната позиция при нас?

Той предлага по-успешен подход. Използвайте контактите си в своята професионална мрежа. Познавате ли някой, който работи вече в компанията? Ако е така, опитайте се да използвате това предимство.

Разрешете проблем на компанията

Проучвате ли какво всъщност ще се изисква от вас, ако постъпите на работа? Върху какво ще работи екипът? Можете ли да идентифицирате проблемните точки? А можете ли да ги разрешите?

Демонстрирайте колко много искате работата, като още с пристигането на интервюто сте заредени със свежи идеи и решения.

Предложете нещо, което показва, че никой не може да се сравнява с вас

Понякога не е достатъчно просто да дадете иновативно решение. Трябва да покажете, че само вие можете да го изпълните по най-добрия начин. Така че да отговаря на поставените цели, на визията на компанията и ценностите й.

Накрая ще добавим, че ако наистина искате работата, трябва да се потрудите и да я проучите добре. Открийте именно онези характеристики на освободилата се позиция, които отговарят перфектно на вашите умения, знания и опит.

Прегледайте поведението на компанията в социалните мрежи, вижте за какво говорят нейните служители и се запознайте по-добре с културата й.

Така, появявайки се на интервюто, ще покажете, че разбирате и на драго сърце прегръщате ценностите на компанията.