Доходите ни растат с 3.5%, разходите - с 2.1%
Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2017 г. е 1 281 лв. и спрямо същия период на 2016 г. се повишава с 3.5%. Това сочат данни на Националния статистически институт.
В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата (55.5%), следван от доходите от пенсии (29.1%), от самостоятелна заетост (5.6%) и от социални обезщетения и помощи (3.2%).
Спрямо първото тримесечие на 2016 г. относителният дял на дохода от работна заплата намалява с 1.6 процентни пункта, а доходът от пенсии нараства с 2.6 процентни пункта.
В номинално изражение през първото тримесечие на 2017 г., в сравнение със същото тримесечие на 2016 г., доходите средно на лице от домакинство по източници на доход се променят, както следва:
През първото тримесечие на 2017 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 99.5%, а делът на дохода от натура е 0.5%.
Общият разход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2017 г. е 1 133 лв. и се увеличава с 2.1% спрямо същото тримесечие на 2016 г.
В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна (30.5%), следвани от разходите за жилище (20.1%), данъци и социални осигуровки (13.4%) и разходите за транспорт и съобщения (11.0%).
Спрямо първото тримесечие на 2016 г. относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки намаляват с 0.6 процентни пункта, за транспорт и съобщения - с 1.0 процентен пункт, а се увеличават разходите за жилище с 2.0 процентни пункта.
Като абсолютни стойности през първото тримесечие на 2017 г., в сравнение със същото тримесечие на 2016 г., разходите средно на лице от домакинство по някои видове разходи се променят, както следва:
Нарастват разходите за:
Намаляват разходите за:
Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2017 г. не се променя съществено спрямо същото тримесечие на 2016 година. Увеличава се потреблението на яйца - от 33 на 34 бр., и на кисело мляко - от 6.2 на 6.4 килограма.
По-съществено намалява потреблението на зеленчуци - от 10.4 на 9.1 кг, на плодове - от 10.4 на 9.9 кг, и на прясно мляко - от 4.7 на 4.2 литра.