Гледането на възрастните родители може да изглежда малко плашещо, особено ако имате кредит и се грижите за семейство.

Ето защо е важно да направите план и да разговаряте с тях за очакванията им след пенсиониране, как заедно можете да посрещнете нуждите им и как да намерите баланса, за да се справите със ситуацията - финансова, жилищна, емоционална.

От About.com дават няколко съвета, как да помонем на нашите родители, така че да могат да разчитат на нас, но без това да повлияе на личния ни живот и семейство.

Говорете с родителите си за пенсионирането им

Най-напред определете с родителите си от каква помощ ще имат нужда. Ако те планират пенсиониране, може да имат достатъчно средства, за да живеят и да пътуват, т.е вашата допълнителна финансова подкрепа няма да е необходима.

В случай че не работят и не са имали възможност да спестят някакви средства, е хубаво да помислите за съкращения на разходите им – по-малка къща, преместване или начин да се изкарват допълнителни доходи.

Преценете вашата ситуация

След като разберете плановете на родителите си, преценете с какво може да им помогнете – да организирате преместване, да купите нещо, да поемете някакъв разход за ремонт…

Важно е обаче да мислите на първо място за вашето семейство, не си позволявайте да затъвате в дългове и големи кредити, защото в крайна сметка на никого няма да сте полезни.

Направете план за по-късно

Дори и да не ви се вярва сега, но ще дойде време, в което трябва да контролирате действията на родителите си и да проверявате за платени сметки, странични разходи и да се грижите за финансите им.

Затова още отсега помислете за това да имате номера на осигуровката им и сметки на всички комунални услуги, които ползват, застрахователни полици и важни за тях документи.

Отделяйте бюджет

Дори да не ви се наложи, но е хубаво да отделяте някакви пари, с които да имате готовност да помогнете на родителите си при някакъв спешен случай – заболяване, операция.

Понякога може да се наложи да пазарувате вместо тях или да купите нещо по-голямо. Затова отделеният бюджет няма да натежи на семейните ви разходи.