Бързите кредити със срок за погасяване, надхвърлящ 5 години, заемат най-висок дял от общите вземания на небанковите институции у нас, сочат изчисления на Profit.bg на базата на данни на Българската народна банка.

Така към края на първото тримесечие на тази година заемите със срок за погасяване над 5 години възлизат на 36.9% от всички отпуснати бързи кредити. За сравнение, тези, договорени за срок до 1 година, оформят дял от 18.8% от всички вземания, докато кредитите за срок на изплащане от 1 до 5 години имат 29.25% дял от общия кредитен портфейл на небанковите институции в България.

През последната година все повече хора и фирми са се насочили към бързи заеми, но с по-висок срок за погасяване. Вземанията по кредити със срок над 5 години нарастват с 31.1% на годишна база, до 957.6 млн. лева към края на март тази година. През същия месец на предходната година тези вземания са общо за 730.1 млн. лева.

Причина за ниския дял на заемите със срок за погасяване до 1 година може да се търси във факта, че повечето хора теглят бързи кредити за ниски суми, което няма как да се отрази в статистиката, особено когато тя се изготвя на база общата сума на вземанията.

От друга страна, изглежда има засилен интерес към бързи заеми за по-високи суми, които обикновено вървят и с по-дълъг срок за погасяване. За последно, подобни тенденции имаше през 2012 година.

Като цяло вземанията на небанковите институции у нас скачат с 13% на годишна база, до 2.591 млрд. лева към края на първото тримесечие на тази година. Делът на лошите бързи кредити намалява от 20.04% през март 2016 година до 15% през март 2017 година. Това е спад от 15.4% в сумата на необслужваните кредити през разглеждания период, до общо 388.6 млн. лева.

78.8%, или 2.042 млрд. лева от всички вземания на небанковите институции у нас, са по кредити, отпуснати на физически лица, като тази сума скача с 16% на годишна база.

90%, или 1.848 млрд. лева от всички бързи заеми, отпуснати на граждани, попадат в графата „потребителски“, докато жилищните кредити заемат дял от 5%, или 102.4 млн. лева. Докато вземaнията по потребителските бързи заеми записват ръст от 20.3% на годишна база, то тези по жилищните кредити намаляват с цели 29% за разглеждания период.

Фирмите у нас са теглили бързи заеми за 460.8 млн. лева, като сумата нараства с 2.33% на годишна база към края на март тази година. Взеамнията от фирми оформят дял от 17.7% от кредитния портфейл на небанковите институции.

1% от всички взеамания по бързи заеми у нас се дължат на кредити, теглени от чужденци. Сумата намалява с 23.8% на годишна база, до заеми за общо 28.2 млн. лева, отпуснати на чужди граждани.