Почитателите на баскетбола познават #35 като бивш новобранец на годината в НБА, най-полезен играч и осемкратен участник в мача на звездите. Успехът на Кевин Дюрант обаче се простира далеч извън границите на баскетболната площадка.

Освен че генерира сериозни доходи от рекламни договори (очаква се тази година да заработи 36 млн. долара от партньорствата си с Nike и други марки), неговия стартъп The Durant Company има инвестиции в компании като Postmates, Jetsmarter и Acorns.

Освен всичко останало, той има и фондация на име Kevin Durant Charity Foundation, която работи в посока подобряване на живота на децата от семейства с ниски доходи чрез образование и спорт.

Докато се възстановяваше от травма в коляното, Кевин Дюрант даде интервю за MarketWatch, в което говори за детството си, за най-доброто финансово решение, което е вземал и за това защо няма такова нещо като сигурна инвестиция.

Споделял си нееднократно за саможертвите, които майка ви е правила за теб и за твоя брат, докато сте били деца. Как е повлияла тя на подхода ти към твоя живот и кариера?

Здрава работа! Много е просто. Още от малка възраст за мен бе пределно ясно, че ако не ставаш всеки ден и не работиш до стъмване, няма да ядеш. Така че никога не съм поставял под въпрос здравата работа и това никога да не търсиш пряк път, защото ние гладувахме.

Никога няма да забравя как виждах майка ми да излиза от вкъщи преди да изгрее слънцето, след като е спала едва няколко часа, отново и отново и отново.

Как това, че си виждал затрудненията на майка ви да ви издържа, докато работи на две места, се е отразило на твоето отношение към парите?

До ден днешен не мога да повярвам тази игра колко луксозни неща ми е позволила да имам. Почти срамно е на моменти, но аз разбирам, че това е пазарът за моята професия. Ценя всеки момент и това какъв късметлия съм.

Да знам, че доскоро нямах нищо, е водещо в моята мотивация да се обграждам с подходящите хора, които да реаботят с мен и да ми помагат в управлението на парите ми. Искам моите деца и техните деца да се възползват от този период в моя живот и да не им се налагат да минават през това, през което съм преминал аз.

Също така имам голяма мотивация да дарявам колкото се може повече. Не мисля, че мога да се наслаждавам на успеха си без да знам, че полагам всички усилия, за да помагам на други.

Кое е най-доброто финансово решение, което си вземал досега и защо?

Да се обградя с подходящи хора, на които имам доверие. Също така да се доверявам на моя инстинкт и да задавам въпроси. Човек не може да се се учи и да израства, без да се оповава на другите.

Кой е най-големият финансов урок, който си научил?

Няма такава възможност за правене на пари, която да не може да бъде пропусната. Винаги има някаква уловка … Гледайте да си напишете домашното преди да инвестирате или да подкрепите бизнес или идея. И спестявайте! Не спирайте да увеличавате спестяванията си, защото нищо в живота не е гарантирано.

Задавайте въпроси и се доверявайте на себе си. Младият Кевин обаче трябваше да научи тези уроци, за да бъди този, който е днес, и да бъде обграден от хора, от които е обграден днес.

Какво се надяваш да постигнеш със своята едноименна фондация?

Да помогна на колкото се може повече общности и деца, които имат нужда, най-вече чрез образование, спорт и възможности. Това е истинското дело на живота ми.

Притежаваш дялове в The Players’ Tribune, Tiger Beat, Postmates и Acorns. Какво търсиш в нещата, в които инвестираш?

Неща, с които съм свързан и в които вярвам, както и страхотни ръководители. Хората, в които инвестирам, наистина са първият индикатор дали това е нещо, от което искам да бъда част.