Достъпът до телевизионния новинарски канал Ал Джазира бе блокиран в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

От телевизията, която е катарска собственост, потвърдиха, че достъпът до интернет сайта им е блокиран, но не дадоха допълнителни подробности.

Саудитската телевизия Ал Арабия разпространи информация, че Ал Джазира е блокирана след изказване на владетеля на Катар, който е цитиран да заявява, че Иран е „ислямска сила”, критикувайки политиката на Доналд Тръмп към Техеран, пише CNN.

Саудитска Арабия и Иран са сериозни конкуренти, като техни подопечни се бият за противоположни страни в Сирия и Йемен. Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си взаимоотношения с Иран през миналата година.

„Няма мъдрост в това да се таи враждебност към Иран”, е цитиран да казва емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани в репортаж, публикуван в Qatar News Agency. От Катар посочват, че информационната им агенция е била хакната и цитатът на емира е изфабрикуван.

В изявление министърът на комуникациите в страната заявява, че започва разследване и властите ще заловят този, който е отговорен за това.

Интернет страницата на Qatar News Agency също не е достъпен от територията на Саудитска Арабия и ОАЕ. Медийните регулатори в двете страни не отговарят на запитванията за коментар по въпроса.

Проблемът между Катар и нейните съседи идва само ден след визитата на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия. Тръмп бе крайно критичен към Иран по време на речта си в Рияд.

Той обвини ислямската република, че обучава терористи и военни и носи отговорност за разпространяване на „разрушение и хаос из региона”. Освен това, Тръмп подписа огромна оръжейна сделка със Саудитска Арабия.

Проблемният репортаж в Qatar News Agency освен това описва Хамас, която се счита за терористична организация от САЩ и ЕС, като официални представители на Палестина, твърдят арабските медии.

Взаимоотношенията между Катар и други страни от Персийския залив се влошиха през 2014 г. поради връзките на страната с организацията Мюсюлмански братя, която настоява за ред, основан на законите на исляма.