Основателят на Facebook Марк Закърбърг се завърна в Харвардския университет под дъждовното небе, за да произнесе реч след завършването си и да получи почетна степен, съобщава ВВС.

Петият най-богат човек в света, чието състояние се оценява на 62.3 млрд. долара, напуска Харвард, след като създава социалната мрежа. Той призова студентите „да не създават само нови работни места, а да създават ново усещане за цел“.

По време на речта си в четвъртък Закърбърг каза пред студентите, че „живеем в нестабилно време“. „Има натиск да се затворим в себе си“, заяви той, имайки предвид хората, които се чувстват отхвърлени от все по-нарастващата глобализация.



„Това е борбата на нашето време. Силите на свободата, откритостта и глобалната общност срещу силите на авторитаризма, изолационизма и национализма“, отбеляза Закърбърг. Той посочи стаята, от която пуска
Facebook и сподели, че срещата със съпругата му Присила, която присъстваше в публиката, е била най-хубавото нещо, което му се е случило в университета.

Преди речта си Закърбърг получи почетна докторска степен по право по време на 366-ата церемония по завършването на Харвард. В сряда той пусна видео на живо от старата си стая в университета.

Седях точно тук“, каза той във видеото, посочвайки малък дървен чин и стол в Kirkland House, която трябва да бъде ремонтирана през лятото. „Лаптопът ми беше тук и тук програмирах Facebook”, споделя Закърбърг пред камерата.

По време на речта си пред студентите Закърбърг заяви: „Има нещо сбъркано в системата ни, след като мога да напусна университета и да спечеля милиарди долари за десет години, а милиони студенти не могат да си позволят да изплатят заемите си, какво остава да започнат собствен бизнес. Когато нямате свободата да осъществите идеята си и да я превърнете в историческо предприятие, ние всички губим“.

Закърбърг разказа как срещнал деца в изправителни домове и пристрастени към опиати, които му разказали, че животът им щял да протече по друг начин, ако просто са имали какво да правят.

33-годишният Закърбърг се развълнува в един момент, докато разказваше историята на ученик в гимназията, който се страхувал, че може да не успее да се запише в университета, защото бил имигрант без документи.

Митът за мегауспелите, които не завършват висшето си образование Може би в бъдеще университетите няма да са толкова важни за работодателите. Засега обаче хората, които не са завършили висшето си образование и управляват света, са редки изключения, а не правило

Над 1.9 милиарда души влизат във Facebook всеки ден. След създаването си през 2004 г. социалната мрежа провокира появата на редица конкуренти, като Twitter, Snapchat и Instagram.

През 2007 г. друг виден възпитаник на Харвард, който напуска университета преди завършването си, беше удостоен с почетна степен. Бил Гейтс говори пред студентите, малко след като се оттегли от най-голямата софтуерна компания в света Microsoft и се съсредоточи върху благотворителната си дейност.