Гражданите на САЩ да нямат право да посещават Северна Корея. Това предлагат американските законотворци, с цел ограничаване на източниците на чуждестранна валута на Пхенян.

„Туристическите пътувания до Северна Корея не правят нищо, освен да финансират един тираничен режим – който ще ги използва за разработката на оръжия, застрашаващи САЩ и нашите съюзници”, казва един от вносителите на законопроекта - Джо Уилсън от Републиканската партия, в изявление, цитирано от CNN.

„Още по-лошо, режимът рутинно затваря невинни чуждестранни цивилни граждани и ги използва като разменна монета, за да осигурява доверие от страна на Запада”, казва Уилсън.

Документът, носещ името North Korea Travel Control Act, ще изисква издаването на разрешение за всеки американски гражданин, който иска да пътува за Северна Корея, като такива няма да бъдат издавани за пътувания с цел туризъм.

Този ход идва след поредица от мерки, наложени от САЩ, Китай и други страни, с цел засилване натиска над режима в Северна Корея и неговата ядрена програма.

„Сериозен риск от арест”

Държавният департамент на САЩ предупреждава американските граждани да не пътуват в азиатската страна поради „сериозен риск от арест и дългосрочно задържане под правната система на Северна Корея”.

Най-малкото 16 граждани на САЩ са били задържани от властите в Пхенян през последното десетилетие, като четирима от тях все още са в ареста, посочват от департамента.

Въпреки това, хората продължават да посещават Северна Корея.

Конгресменът от Демократичната партия Адам Шиф представи проектозакона съвместно с колегата си Уилсън. По думите му, засиленото напрежение между САЩ и Северна Корея увеличава риска от задържане на американски граждани по политически причини.

Западните турисити са доста по-малко от китайските

Ако законопроектът бъде приет, то авантюристично настроените американци ще трябва да се примирят, че няма да могат да посетят Северна Корея. Освен този ефект обаче, едва ли икономиката на Пхенян ще пострада кой знае колко.

Това е така, тъй като туристите от Европа и САЩ са малка бройка, съпоставена с тези, идващи от Китай. Пекинският туроператор Koryo Group, който води туристи в Северна Корея от 1993 година насам, изчислява, че около 100 хил. туристи посещават страната всяка година, като 95% от тях са китайци.

Според данните на компанията, туристите, които не са китайски граждани, са около 2 000 на година, като едва 20% от тях са американци.

„Севернокорейската оръжейна програма няма да пострада поради загубата на няколкостотин туриста на година”, коментира Саймън Кокрил, генерален мениджър в Koryo.

Роуън Биърд, мениджър в Young Pioneer Tours, който също водят чуждестранни туристи в Северна Корея, споделя, че евентуална забрана за американските туристи не означава непременно, че това ще ги спре да посещават страната.

„Ако САЩ прокарат забраната за американски туристи в Северна Корея, си мисля, че ще стане като с Куба преди години. Американците знаеха, че не е разрешено да ходят там, но въпреки това го правеха”, добавя той.