Все още имате надежда, че ще успеете да се пенсионирате, преди да навършите 70 години? Лошо за вас.

Страните в развития свят ще трябва драстично да увеличат пенсионната възраст, тъй като съществува реален риск от колапс на пенсионните системи, сочат препоръки от Световния икономически форум.

Трудът до поне 70-годишна възраст трябва да стане норма до 2050 г., препоръчва работна група в нов доклад, предава CNN.

Масовата пенсионна възраст към днешна дата в развитите страни върви около 65 години за мъжете и 63 г. за жените (когато става дума за вдигане на пенсионна възраст, явно България попада сред „развитите страни”, докато при политиките за ръст на доходите, например, аргументите са, че сме „развиваща се страна”, макар и член на ЕС и НАТО – бел. ред.).

Основният проблем, който налага драстичното повишаване на пенсионната възраст, е продължителността на живот – в наши дни хората живеят по-дълго от всякога. По този начин средствата, предвидени за пенсии, няма да могат да компенсират нарастващия брой пенсионери.

Тенденцията се засилва все повече и все повече. Бебетата, родени сега в страните с напреднала икономика, може да имат продължителност на живот, надминаващ 100 години, твърди доклада.

Според работната група, недостигът в средствата за пенсии, както и липсата на лични спестявания за старини, е „бомба със закъснител”.

Според доклада, всичко това ще доведе до проблем, който само в осем страни – САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Австралия, Индия, Китай и Холандия, ще се равнява на 400 трилиона долара дефицит в пенсионните системи до 2050 г.

„Трябва да посочим проблема сега или да приемем, че последствията ще преследват бъдещите поколения, поставяйки под невъзможно напрежение нашите деца и внуци”, казва представителят на Световния икономически форум Михаел Дрекслер.

Американците са изправени пред най-голямата дупка по отношение на това, което им е необходимо и това, което реално имат. Става дума за дефицит от 28 трилиона долара през 2015 г., който ще нарасне до 137 трилиона до 2050 г.

Според доклада, причина за пропастта е застаряващото население, но също така и ниската инвестиционна доходност през последното десетилетие. Възвращаемостта от инвестиции на капиталовите пазари е 5 процентни пункта по-ниска от прогнозната средна доходност в дългосрочен период.

Анализаторите алармират, че правителствата бързо трябва да предприемат мерки, за да защитят техните граждани.

В допълнение на вдигането на пенсионната възраст, докладът съветва и облекчаване достъпа да инструментите за спестяване. Препоръчва се и повишаване на финансовата грамотност, за да могат работниците да разберат възможностите пред тях за пенсионна спестовност.