Това, което се наблюдава в последните години, е осъзнаването на строителните предприемачи, че максимална печалба не се прави с максимално РЗП. Така коментира пазара на имоти у нас Страхил Иванов, изпълнителен директор на Явлена. Той взе участие в панел „Недвижими имоти“, който се проведе в първия ден на икономическия форум „Шумът на парите“.

По думите на Иванов има основание за оптимизъм, защото се наблюдава най-добрият и балансиран пазар за последните 25 г. „Имаше период през 2004 – 2008 година, когато наблюдавахме бум, днес има балансиран ръст, не бум“, каза той.

Според експерта тази тенденция се отнася и за предлагането и търсенето. Той отбеляза, че през миналата година е отчетен голям ръст на сделките – над 250 000 сделки, като от тях малко под 30 000 са в София.

„За последните 10 години имаме над 10 млн. декара продадена земя и над 4 млн. сделки", обобщи изпълнителният директор на Явлена.

По отношение на цените Иванов коментира, че в София те се движат около 915 евро, като не са изключени и нива от над 1500 и 2000 евро.

„В последните месеци бяхме притеснени дали не навлизаме в период на прегряване, но за първото тримесечие беше отчетен 13% спад на сделките спрямо една година по-рано, т.е. навлязохме в един нормален пазар, което е добре, защото след горещото лято имаме студена зима“, каза Страхил Иванов.

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook.