Потребителите разполагат с множество алтернативи в търсене на добра доходност върху техните лични спестявания. Съвремието предлага все по-леснодостъпни и иновативни варианти за инвестиция, които поставят клиента в условия на богат избор.

Това е една от тенденциите, които бяха очертани по време на панел „Лични финанси” в рамките на форума „Шумът на парите” проведен на 31 май и 1 юни в София. Организатор на специализираното събитие е Profit.bg.

„Пазарът на инвестиционни услуги се разви много в последните години. Българските схеми и за инвеститорите, и за посредниците се ориентират в посока на електронизиране на услугите. Почти всички брокери в България са дали пълен достъп до инструментите, които предлагат и в електронния им вариант. Така достъпът до всички тях е улеснен, като изключение правят само държавните ценни книжа, но сравнително скоро нещата и там може да се променят“, каза по време на форума Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на „Капман“.

Според него, това отговаря на потребността на младите хора в условията на днешните технологични времена. „Доказателство за това, че българският инвестиционен климат се подобрява е и фактът, че някои компании вече са въвели разплащане с биткойн, което е иновативно и ги поздравявам с имплементирането“, добави Ялъмов.

Богатият избор от инвестиционни инструменти обаче предполага потребителите да се доверят на специалисти по отношение как и в какво да вложат личните си спестявания.

Първата стъпка пред инвеститора е да се обърне към експертизата на професионален инвестиционен консултант, потвърди Лъчезар Димов, главен портфолио мениджър и член на Борда на директорите на Експат Асет Мениджмънт. По думите му, потребителят трябва да си зададе въпроси, като каква е целта на неговото спестяване, дали той иска да спестява дългосрочно, дали е отредил тези пари за пенсия, университет и т.н.

Според Димов през 2017/2018 година ще бъде перспективно да се инвестира в акции, деноминирани в локална валута в развиващите се страни.

Въпреки широкия набор от опции за потребителите, българите сякаш остават верни на по-нискорисковите и традиционни инструменти, като депозитите, например.

Много хора в България са консервативно настроени и търсят сигурност, но ако не поемат умерен риск, няма да получат възвръщаемост в живота си, посочи Димитър Цонев, управител в Адмирал Маркетс. Според него, межународната политическа ситуация е доста непредвидима в момента, което поставя под риск активите с фиксирана доходност, тъй като „има натрупване на определени количества пари в определени класове активи”.

Цонев посъветва аудиторията на форума да инвестира в неща, които най-малко се споменават в публичното пространство. „Очаквайте неочакваното“, така Цонев отговори на въпрос какви са предвижданията му за бъдещето.

Интересът към инвестиции, по-различни от банковите депозити, отдавна е достигнал завидно ниво в Европа. Присъствието на форума на Франк дьо Плеси, главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на IKS KB Amundi Group, потвърждава това. Компанията е първият европейски асет мениджър, който управлява активи на стойност над 1 трлн. евро.

Тя е изградена въз основа на уникален бизнес модел, защото обслужва едновременно институционални и ритейл клиенти, стана ясно от думите на дьо Плеси. Amundi обслужва над 100 милиона ритейл клиенти, благодарение на техните дистрибутори и партньори. У нас компанията си партнира с Societe Generale Експресбанк.

По думите на дьо Плеси, доходността през последите години по фондовете на Amundi, инвестиращи в акции, се движи между 10 и 15%, като в някои случаи възвръщаемостта е дори по-голяма. Компанията инвестира и в „реални активи”, като недвижими имоти – търговски и жилищни.

„Управляваме борсово търгувани фондове (ETF) за над 33 млрд. евро на най-различни пазари. Това би могло да представлява интерес и за местните инвеститори”, добави дьо Плеси.

Новите технологии са един от генераторите на съвремието, като интеграцията им във финансовите услуги прави опциите за набиране на средства все по-достъпни и иновативни. Peer-to-peer технологиите дават шанс на потребителите да инвестират личните си спестявания под все по-интересни форми в търсене на доходност, като това не остава незабелязано от традиционните финансови институции.

Светлина върху темата по време на форума хвърли Ивайло Иванов, оперативен директор на платформата за peer-to-peer пазар за кредити (lending) iuvo Group.

Платформите за peer-to-peer финансиране навлизат все повече в бизнеса на традиционните финансови институции. Банките във Великобритания и САЩ или закупуват подобни платформи, или вече развиват свои собствени, обясни Иванов. По думите му, FinTech технологиите имат добро бъдеще в света на финансите.

Експертът даде пример с това, че във Великобритания вече бяха въведени данъчни облекчения за хора, които инвестират в p2p lending активи.

Важността от навлизането на новите технологии във финансовия свят залегна и в думите на Ивелин Камбуров, финансов директор и член на Съвета на директорите на Кредисимо АД. Небанковата компания има богат опит във внедряването на нови технологии, които правят достъпа до кредити за потребителите по-удобен и лесен от всякога.

"Разработихме и първи в света внедрихме система, която, под формата на чат бот в месинджъра на Facebook, автоматично води процеса по събиране на лични данни на потребителите и попълване на формите за кандидатстване", каза Камбуров. По думите на експерта, компанията работи и по внедряването на изкуствен интелект в системата си, което допълнително ще опрости и автоматизира процесите.

Това, че потребителите не само бързо възприемат новите технологии, но и вече се възползват от тях, бе потвърдено от факта, че Кредисимо вече получава погасителни вноски по кредити под формата на криптовалутата биткойн. "Подобни опции помагат за подобряване на взаимоотношенията с клиентите", добави Камбуров.

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.