Ако сте посветени на своята работа, вероятно ви се е случвало от време на време да отговаряте на служебни имейли през ваканцията. Какво лошо има в това, ще попитате?

Няколко имейла няма да навредят на никого. Тук не бива да забравяме и страха от пропускането на нещо – това тревожи не малко служители.

Нашите смартфони сякаш контролират живота ни – камера, имейл, съобщения, Facebook, Instagram и Snapchat. Те постоянно алармират за себе си по всевъзможен повод.

Какво се случва, ако получите важен служебен имейл? А ако пропуснете да видите забавен пост, който десетки ваши приятели са забелязали?

Въпреки всичко – отклонете погледа си от екрана. Според ново проучване на HomeAway, в сътрудничество с университета в Тексас, най-доброто нещо, което можете да направите в името на спокойствието на своя ум, е да ограничите употребата на телефони и служебни дейности по време на почивката си.

Дори едно съприкосновение с офис ангажижент може да зачеркне всички положителни спомени от тазгодишната ви ваканция.

Гледането към устройствата въздейства върху мозъка и спомените

Дори един час работа по време на ваканцията може да донесе нежелани последствия в дългосрочен план.

HomeAway е анкетирал 713 възрастни от 6 страни. Тези от тях, които са отделяли по час дневно по време на ваканцията си на своите телефони, е 43% по-вероятно да не си спомнят детайли от своите летни приключения. С други думи – ако работите, докато сте в отпуск, работата бързо завладява ума ви и избутва всичко останало.

Не става дума просто за време. Става дума за устройство. Използвайнето на лаптоп, например, оказва негативен ефект върху способността за спомняне. Как ще запомните това вкусно местно ястие или слънчевия плаж, когато сте били фокусирани върху студения дигитален екран? Не можете!

Тогава колко време можете да прекарате в работа, докато сте във ваканция?

Съвет: по-малко от час.

Експертите от HomeAway са установили, че 60% от тези, които използват смартфоните си под час всеки ден, се радват на прекрасна почивка.

За най-добри спомени, използвайте Instagram

И така, работата по време на отпуск е лош избор. Тя отвлича вниманието от целта на ваканцията и изтрива забавните и ценни моменти.

Но може ли да проверяваме Instagram?

Социалната медия не се отразява върху способността на човека да си припомня събития, тя обаче играе роля, когато става дума за възстановяване на емоциите, които сме преживели по време на ваканцията.

Участниците в изследването, които са качвали свои снимки в социалната медия, показват по-добро представяне, когато трябва да се върнат към положителните емоции през отпуската.

Ако питате каква е разликата между Instagram и Facebook, тъй като учените отдават предпочитание на първото, трябва да подчертаем, че Instagram е повече визуална платформа, отколкото Facebook. Тя е идеална за снимки.