Рекорден брой британци са избрали да станат германски граждани след брекзит, съобщава CNN.

Германската статистическа служба съобщи във вторник, че броят на британците, които са взели германско гражданство, е нараснал с 361% през 2016 г. - до 2865. „Изглежда, че има връзка с брекзит“, отбеляза агенцията в комюнике.

Чужденците могат да бъдат натурализирани в Германия, след като са живели в страната поне осем години. Те трябва да знаят немски на задоволително ниво и да платят такса за кандидатстване.

Тенденцията не се ограничава само до Германия. Редица британци кандидатстват за чуждестранен паспорт, след като страната им гласува миналия юни да напусне ЕС.

Когато Великобритания излезе от съюза, евентуално през март 2019 г., гражданите й вероятно ще загубят автоматично правото да живеят и работят в оставащите 27 страни членки. Те също така ще бъдат изправени пред нови ограничения за пътуването си.

Италия, Швеция, Полша и Унгария съобщават за повишен интерес към гражданството им в дните след гласуването на брекзит. Великобритания губи привлекателността си за европейците. След референдума много чужденци са избрали да се върнат в родината си.

Британското правителство оповести данни през май, които показват, че 117 000 граждани на други страни членки на ЕС са напуснали Великобритания през 2016 г., което е увеличение с 36% спрямо същия период на предишната година.

Нетната миграция от ЕС намаля до 133 000 души миналата година спрямо 184 000 през 2015 г. Мигрантите от страните членки на съюза напускат заради несигурността около правния им статут, по-бавния икономически растеж и по-високите цени.

Спадът на стойността на паунда с 15% след референдума за брекзит и стагнацията на реалните заплати намалиха стойността на печелените във Великобритания заплати след изпращането им в чужбина.