Доналд Тръмп наруши 20-годишната традиция за организиране на вечерята ифтар в Белия дом по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщава Daily Telegraph.

Традицията започна от първата дама Хилари Клинтън, която през 1996 г. организира вечеря на празника Ейд ал-Фитр, който бележи края на Рамазан. По време на мандатите си президентите Джордж Буш и Барак Обама също бяха домакини на вечеря ифтар, която слага край на постите по време на свещения месец.

Държавният секретар Рекс Тилърсън обаче отхвърлил искане на службата му по религиозните и глобалните въпроси да организира вечеря по случай празника. В събота прзидентът публикува кратко комюнике, в което изпраща „горещи поздрави“ на мюсюлманите, празнуващи края на Рамазан.

„От името на американския народ, двамата с Мелания изпращаме горещи поздрави на мюсюлманите, които празнуват Ейд ал-Фитр. На този празник си спомняме за значението на милостта, състраданието и доброжелателството“, написа Тръмп в комюникето.

„С мюсюлманите по света САЩ подновяват ангажимента си да отдадат почит на тези ценности“, допълва американският президент.

Тръмп беше подложен на критики заради антимюсюлманската си реторика по време на предизборната кампания, включваща призиви за наблюдение на американските джамии и забрана на мюсюлманите да влизат в страната по съображения за сигурност.

Но по време на визитата си в Саудитска Арабия миналия месец Тръмп смекчи тона по адрес на исляма, като отхвърли идеята за битка между религиите в обръщение към десетки лидери на мюсюлмански страни.