Ако за вас почивка без адреналин не е пълноценна, явно всичко стандартно не ви е интересно. Търсите трепета и авантюрата във всяко място, искате да чуете учестения ритъм на сърцето си и да усетите бучене в ушите. За някои хора е важно да се качат на непристъпни върхове, да се гмуркат сред акули или да изследват труднопроходими пещери. Разпознавате ли себе си в тях? Тогава вижте няколко екстремни спорта, които със сигурност ще ви накарат да настръхнете и да изпитате удоволствие от живота.

Каране на сърф по големи вълни

Този екстремен воден спорт включва каране на борд по огромни вълни. Сърфирането обикновено е в океана, но благодарение на технологиите, това може да стане и в басейни и реки. Някои от тях са високи до 30 метра.

Високопланински алпинизъм

Този вид катерене включва алпинизъм на екстремни височини. Рисковете са заради ниското ниво на кислород, както и екстремните и бързо променящи се метеорологични условия. Височина от 8 000 метра е известна като "Зоната на смъртта". Степента на смъртност при опит за изкачване на връх Еверест е 1/20. Процентът на нараняване е 90.

Езда

Това е развлекателно хоби за много хора и малцина го смятат за спорт, но той може да бъде много конкурентен и опасен. Рисковете се различават в зависимост от стил на каране, като състезанията са най-опасните - една травма на всеки пет часа езда. Регистрирани са и повече от 100 смъртни случая годишно.

Скокове от основа (BASE)

Тези скокове, наречени BASE, идват от акронима Building, Antenna, Span, and Earth и показват четирите фиксирани обекта, които могат да се използват като начални платформи. При BASE скачането обикновено нямате повече от 15 секунди, за да отворите парашута. Екстремният спорт е незаконен на много места. Един от всеки 750 скока е фатален.

Каране на колело

Хората карат колело редовно от началото на 18 век. То е един от най-добрите начини да поддържате теглото и да подобрите здравето си, защото това е интензивно кардио упражнение. Но може да бъде и много опасно. Повечето наранявания се появяват в резултат на висока скорост. Хората често се състезават при много високи скорости без необходимата защита или в опасна среда.

Ски извън пистите

Ски на необичаен терен в планината дава на хората достъп до пресен сняг, но крие и много рискове, каквито са лавините. Скалните падания, дърветата и скалите също представляват голяма заплаха. Всяка година се регистрират повече от 100 смъртни случая, а процентът на рисковете от нараняване е 90.

Парашутизъм

Скачане от самолет на 4 000 метра височина е едно от най-лудите приключения, които можете да направите. Обичайните рискове са неотваряне на парашути, наранявания при кацане, удавяне и дори електрически удар.

Ръгби

Може би сте чували, че ръгби е "по-твърдата" и "по-бърза" версия на американския футбол. Това е спорт, който се основава на безпогрешната игра на играчите, без да има голяма защита - 110 спортисти в САЩ са парализирани в игра на ръгби. Ръгби е много популярен спорт в Обединеното кралство, Австралия, Южна Африка, Италия, Франция и Нова Зеландия.

Борби с бикове

При някои форми на бикоборство матадорите се опитват да убият бика, като се приближат възможно най-близо. Това обаче увеличава риска от нараняване или смърт. През 2013 г. само в Испания са настъпили 47 наранявания. Спортът е популярен и в Португалия и Латинска Америка. Процентът на рисковете от нараняване е 70.