След продължителната зима на всички е приятно да се радват на лятното слънце и топлите дни. Но ако за нас годината предлага едва няколкото месеца, в които да се възползваме от топлото време, по света има страни, в които това удоволствие (или не съвсем) е постоянно – почти 365 дни. На някои места дъжд пада рядко, а жегата може да стигне убийствени градуси. Вижте кои са най-слънчевите градове по света.

Фресно, Калифорния

Със своите 3 700 часа слънце в годината, петият най-голям град на Калифорния, Фресно, се класира на 10-о място. Градът се намира в Централна Калифорния и граничи с планините на Сиера Невада. Климатът е мек, а температурата през лятото достига до 35 градуса.

Ел Пасо, Тексас

Разположен между Ню Мексико и Мексико, в западната част на Тексас, Ел Пасо се радва на 193 дни слънце в годината. През лятото температурата е около 35 градуса, а слънчевите часове - 3 763 на година.

Карга, Египет

Днес населението на града е около 68 000 души, които се радват на 3 791 часа слънце. Най-хубавото време да посетите града е между октомври и април.

Фая Ларджо, Чад

Най-големият град в Северен Чад се намира в сърцето на красивата пустиня Сахара. Градът е известен с екстремната си жега и 3792 слънчеви часа всяка година.

Туксон, Аризона

Туксон се намира между Национален парк Сагуаро и Коронадо, на час с кола от мексиканската граница. Тук се радват на 3806 слънчеви часа на година, но и на доста дъжд.

Донгола, Судан

С 3 814 на година и без почти никакъв дъжд, Донгола, на брега на Нил в Северен Судан, се класира на 6-а позиция. Тук живеят около 13 000 души.

Лас Вегас, САЩ

Разположен в пустинята Мохаве, Градът на греха предлага 3 825 часа слънце на година, а слънчевите дни са 210, почти два пъти повече от градовете в „слънчевия щат“ Калифорния.

Асван, Египет

Асван се намира на брега на Нил. Това е и едно от най-сухите места на земята с почти никакви валежи. За сметка на това има 3863 часа слънце на година. Най-добре е да посетите града между ноември и март, когато температурите са най-ниски.

Финикс, Аризона

Столицата на Аризона е вторият най-слънчев голям град в света с 3 872 часа слънце на година (296 слънчеви дни). Реално Финикс е разположен в „Долината на слънцето“ и е предпочитан от всички, които искат да опитат изкачване на планини или да разгледат пустинни градини.

Юма, Аризона

Скътан в югозападния ъгъл на Аризона, Юма печели короната за най-слънчевия град в света. Той може да се похвали с 313 дни слънце всяка година - включително 242 пълни слънчеви дни. Това е повече от 90 % слънце или средногодишно 4 015 часа (от 4 383 възможни). Най-слънчевият месец е юни, със 97% слънчево греене между изгрев и залез слънце.