За тези, които вече стягат банските костюми и хавлиите, продължаваме да представяме уникалните плажове на различни кътчета на света.

Нека видим още няколко плажа, отличаващи се с особена екзотика:

Най-розовият:

Пинк Сендс Бийч, Харбър Айланд, Бахамите

Името на този плаж не е случайно- той наистина е розов, при това най-наситено розовият в света. В течение на векове черупки от мекотели били изхвърляни на брега от морето и стривани на прах от морската вода, докато плажът се покрил с розов пясък. Тук не само пясъкът, но и самото море има необичаен оттенък. А хибикусите около него са повече, отколкото където и да е по света.

Този плаж е дълъг 5 км, но голяма част от него е изкупена от богаташи, платили значителни суми само за да могат да се похвалят, че са прекарали няколко дни почивка на Бахамите и то на вилата си до Розовия плаж.

Но не тъгувайте: доста по близо до нас, на о. Крит се намира Елафониси- плаж, който също има розов цвят, лазурно море и удобен вход:

Най-дългият:

Прая до Казино, Бразилия

Според Книгата на рекордите на Гинес това е най-дългият плаж в света. Той се простира на повече от 250 км. Въпреки че на него се намира Рио Гранде- един от най-старите курорти в Бразилия, този плаж е доста пуст. Монотонността на пейзажа нарушават само следите от някоя стара сграда или лодка, отдавна изоставена в плитчините.

Най-горещият:

Коромандел, Нова Зеландия

На около 175 км от Оукланд се намира полуостров Коромандел, а на полуострова има плаж, смятан за най-горещия в света. Под него има горещи подземни извори, които непрекъснато пробиват през пясъка. Обикновено водата с температура 64 градуса „изригва“ около два часа преди и след отлива. Всяка година мястото се посещава от около 130 000 туристи.

Стъкленият плаж:

Форт Брег, Калифорния

Обикновено изхвърлените от хората боклуци носят само вреда на природата. За щастие има и изключения. Стъкленият плаж във Форт Брег някога бил сметище. През 60-те години на миналия век сметището било закрито, а боклукът - оставен сам на себе си и на времето. През 80-те хората забелязали, че тоновете битово стъкло и пластмаса някак били изчезнали, а на тяхно място се появили красиви прозрачни камъчета. Слънцето и водата превърнали боклука в удивителна красота. Хората се завърнали на това място, а някои сръчни търговци дори се научили да правят сувенири от камъчетата.

Зеленият плаж

Папаколея, Хаваите, САЩ

Отдалече този плаж изглежда напълно зелен. Но ако вземете шепа пясък, ще видите причината- в него има малки зелени кристали със златист оттенък. Това е хризолит- основният виновник за цвета на плажа.

Най-разноцветните плажове:
Санторини, Gyrciq

Санторини е известен не само заради прекрасните си залези и топло море, подходящо за всички видове морски спортове. На този остров има и разноцветни плажове- бял, червен черен.

Най-дивият плаж:
Вакая, Фиджи

О. Вакая е едно от малкото райски кътчета на света, останали недокоснати от човека. По плажовете на Вакая расте гуава и цъфтят хибикуси, разхождат се елени и диви коне, летят невиждани птици. Попаднатите тук пътешественици могат да посетят истинско аборигенско село и да се запознаят със старите обреди на гостоприемство на местните хора- например знаменитият танц върху въглени.

Най-модерният:
Лас Салинас, Ибица, Испания

Този плаж отдавна си е завоювал репутацията на най-шумният, весел и купонджйски в света. От май до октомври тук си уреждат среща наследниците на богатите семейства в Европа, модели, милионери, бохеми и знаменитости. Ибица и досега остава най-скъпият курорт в света и ако решите да се покажете, едва ли можете да излезете с по-малко от 100 долара от дома си.

Най-фотографираният:
Сребърният извор, Сейшелите

Красотата на този уединен плаж е магнит за фотографите: няколко залива, разделени от скали от гранит в причудливи форми, палми и кокосови орехи, спокойните води на лагуната и много слънце.