Всички сме чували за израза „безкрайни плажове“, но дали сме виждали? Оказва се, че Европа е най-ощетеният откъм плажове континент. Тя няма нито един представител в челната десетка.

10. Muizenberg

Кейптаун, ЮАР

Около 20-километровия плаж в околностите на Кейптаун има скали, които привличат много алпинисти. Освен това този плаж се смята за люлка на сърфа в Южна Африка. За съжаление многото бели акули във водите около плажа го правят неизползваем за обикновените туристи.

9. Stockton Beach

Нов Южен Уелс, Австралия

Той е не само един от най-дългите в света, но и един от най-широките. Той се простира на 32 км, между Нюкесъл и Порт Стивънс. Дълга традиция свързва този плаж с нещастни събития: на него е имало много корабокрушения, падали са самолети, а през Втората световна война складирали неупотребените бомби. В наши дни спокойствието нарушават само малцината туристи, дошли да погледат гигантските подвижни дюни и да се плъзнат по тях със сърфа си направо в морето.

8.Long Beach

Вашингтон, САЩ

В сърцето на 50-километровия плаж, най-големия на западното крайбрежие на САЩ, се намира Лонг Бийч. Курортът е мечта за всеки любител на сърфа заради удобните ветрове, при това целогодишно тук се провеждат празници, фестивали и карнавали.

7. Virginia Beach

Вирджиния, САЩ

Ако повечето дълги плажове изглеждат почти празни, този 50-километров плаж се слави с развлеченията си. Той целият е застроен с хотели, кафенета и ресторанти, а град Вирджиния Бийч е един от най-гъстонаселените в САЩ. Дали бихте сметнали това за плюс или минус, зависи от настройка

6.Playa Novillero

Текуала, Мексико

Този плаж от 82 км се намира на безкрайно красив остров, сред кокосови палми и мангустови храсти. Разкошната природа се редува с живописни църкви и музеи, а температурата на водата целогодишно е около 18- 26 градуса. Почти идеално, нали?

5. Ninety Mile Beach

Норд Айлънд, Нова Зеландия

Този плаж носи гръмкото име 90 мили, но всъщност е дълъг 88 км (около 55 мили). Грешката е на мисионерите: когато дошли на острова, а конете им затъвали в пясъка и се движели бавно, те решили, че това е безкрайно дълъг плаж. И почти са познали, макар в света да има четири по-дълги плажа.

4. Ninety Mile Beach

Виктория, Австралия

Вторият плаж със същото име пък е дълъг около 150 км. Туристите са привлечени от девствената му природа, високи дюни и лагуни между тях.

3. Padre Island beach

Падре Айлънд, САЩ

200-километровият плаж в Мексиканския залив, покрит с бях пясък, е добре познат на биолозите. Тук снасят яйцата си големите морски костенурки и гнездят много редки птици.

2. Cox's Bazar

Кокс Базар, Бангладеш

В най-бедната страна в света, 240-километровият плаж е може би най-приятното място. В средната част на този плаж, покрит с мек пясък, има няколко водопада, придаващи му неописуем колорит.

1. Praia Do Cassino

Рио Гранде, Бразилия

Според Книгата на рекордите на Гинес това е най-дългият плаж в света. Той се простира на повече от 250 км. Въпреки че на него се намира Рио Гранде- един от най-старите курорти в Бразилия, този плаж е доста пуст. Монотонността на пейзажа нарушават само следите от някоя стара сграда или лодка, отдавна изоставена в плитчините.