Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет потвърдиха, че са получили официален отговор от Катар за своите искания.

Съвместно изявление страните публикуваха в Саудитската агенция по печата (SAP). "Четирите арабски държави получиха отговор от Катар през Кувейт преди края на периода, удължен по искане на емира на Кувейт шейх Сабах ал-Ахмад ал-Джабер Ал-Сабах“, се посочва в текста.

„Отговорът ще бъде даден в подходящото време", казват още там. Саудитска Арабия и съюзниците посочват, че ще проведат преговори в Египет днес.

Министрите на външните работи от четирите страни, които прекъснаха дипломатическите и търговски отношения с Катар, трябва да се срещнат в Кайро от 11:00 ч. местно време. След това се очаква пресконференция.

Днес изтича срокът на ултиматума за Катар за възстановяване на прекъснатите преди месец дипломатически отношения между Доха и страните в региона, припомня БГНЕС. Към Катар бяха отправени 13 искания, сред които намаляване на нивото на дипломатически отношения с Иран, затваряне на канала "Ал Джазира", прекратяване на военното сътрудничество с Турция и премахването на турската военна база в страната.

На 5 юни Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, временното правителство на Либия, Малдивите и Мавриций обявиха скъсване на дипломатическите отношения с Катар с аргумента, че емирството подкрепя тероризма и екстремизма и има враждебна политика и намеса във вътрешните работи на арабските страни.

Тогава бяха взети крути мерки, като прекратяване на морския и въздушния трафик, на банкови операции и експулсиране на дипломати и граждани на Катар.