Въпреки брекзит, Лондон остава хъб номер едно в Европа за технологични инвестиции, на база размера на капиталовите потоци, съобщават от управата на града.

Частните капиталови вложения в капитала на технологичния сектор достигат 4.5 млрд. паунда към края на полугoдието на тази година, сочат данните на агенцията на кмета на града London & Patners, предава BBC.

В същото време рисковите инвестиции в лондонските технологични фирми възлизат на 1.1 млрд. паунда

Отчетената сума е рекордна за 6-месечния период през последните 10 години, сочат данните.

Фундаменталната позиция на града като център за развитие на технологиите и бизнеса не се е променила, посочват от London & Partners.

„Гласуването за брекзит, съвсем разбираемо, създаде несигурност, но няма изненада в това, че Лондон продължава да привлича двойно повече инвестиции от всеки друг град в Европа”, казва Лаура Ситрон, ръководител на London & Partners.

„Имаме всичко необходимо компаниите да са успешни: политика, финанси, инфраструктура, университети на световно ниво и таланти”, казва тя.

По данни на London & Partners, технологичният сектор в Лондон привлича повече рисков капитал от всеки друг град в Европа от брекзит насам, като това включва Дъблин, Париж и Амстердам.

Според тях, градът е привлякъл 1.8 млрд. паунда под формата на рискови инвестиции при 544 сделки в технологичния сектор, откакто Великобритания гласува за излизане от ЕС на 23 юни 2016 г.

За сравнение, през същия период Берлин - вторият по-популярност европейски град за технологични инвестиции, е привлякъл 775 млн. паунда при 136 сделки, сочат данните на организацията.

Една от най-финансираните компании за периода е стартъпът за виртуална реалност Improbablе, който е получил инвестиции в размер на 388 млн. паунда за първите 6 месеца на тази година.

Херман Нарула, изпълнителен директор на компанията, посочва, че за сатртъпите, които искат да се развиват, инвестициите могат да дойдат навсякъде по света, но все пак Лондон е най-доброто място, където може да се позиционира нов иновативен бизнес.

„Лондон осигурява достъп до чудесни технологични таланти и освен това е атрактивно място за работа, от гледна точка на талантите по света, което е жизненоважно за разрастването на технологичния бизнес”, добавя той.