46-годишният норвежец Тор Сигурд Барсдал не знае дали е жертва или престъпник. Преди 20 години той отворил автосервиза си в град Вагсбиг, в южната част на Норвегия, а от известно време преживява поредица от кражби.

При една от тях крадците отмъкнали скеле на стойност 50 000 крони (малко над 5000 евро), пише испанският вестник El Pais. Барсдал съобщил в полицията и дотук всичко е наред. Но историята има неочакван край – самият Брансдал трябва да плати глоба от 75 000 крони (почти 8000 евро).

Собственикът на автосервиза бил разочарован, че полицията не правела нищо, за да разреши случая му и решил да вземе правосъдието в свои ръце. По-конкретно чрез Facebook. Той инсталирал камери в сервиза, за да засекат крадците и вместо да отиде в полицията със снимките, ги качил през май в социалната мрежа в търсене на сътрудничество от гражданите.

Последиците от този отчаян акт не били свързани само с „лайкове“. Действието на Барсдал, което според мнозина е реакция срещу безпомощността в търсене на правосъдие, се превърнало в наказуема постъпка, според законите за опазване на честта и личната неприкосновеност.

Норвежката служба за защита на данните засякла снимките на Барсдал и преценила, че те подлежат на санкция, тъй като внушават за предполагаемо престъпление, което не е осъдено от съдия, и го разгласяват в социалните мрежи. Няма значение, че идентичността на крадците не е засечена, защото законът счита, че се нарушава имиджа на хората, появяващи се във видеото.

Новината за глобата, която беше разпространена от норвежките медии, предизвика възмущение в страната. Сега хората смятат собственика на автосервиза за двойна жертва – както на грабежа, така и на произвола на властите, които са го глобили.

„Не се разкайвам за постъпката си. Знаех, че съм на ръба на закона и че несъмнено ще получа глоба на стойност няколко хиляди крони, но не можех да си представя, че ще се случи точно това“, споделя Брансдал.

“Щастлив съм заради себе си и всички останали хора в страната, че случаят привлече общественото внимание. Надявам се да помогна за промяна на нещата, така че всеки човек в подобна ситуация да отива в полицията със снимките и тя да извършва реално разследване“, допълва той.

В изявление пред норвежката държавна телевизия директорът на Агенцията за защита на данните Бьорн Ерик Тон призна, че разбира реакцията на гражданина Барнсдал, но прикани хората да се придържат към буквата на закона в подобни ситуации.

„Ако има извършено престъпление, полицията и съдилищата трябва да разследват и да съдят виновника“, категоричен е Тон.

В отговор на въпрос за високата глоба той припомни, че максималната стойност може да достигне 930 000 крони (97 500 евро), въпреки че санкциите могат да нараснат още повече от май догодина с прилагането на новите европейски регулации в областта на защитата на данните.

Все още не се знае нищо за крадците, ограбили автосервиза на Барсдал. Но случаят поне породи оживен дебат между хората, които определят постъпката му като свобода на словото, и другите, които я смятат за накърняване на честта и имиджа.

Самият Барсдал казва, че си е свършил работата. „Сега си вземам почивка и се надявам никой да не ме ограби по време на отсътвието ми“, споделя той.