Майката на журналиста Ясинта О‘Халоран отива на планувано посещение в Ню Йорк от Пърт през Дубай.

Но вместо ваканция, изпълнена с масажи, шоута от Бродуей, брънчове и круизи, пътуването й включва драматично пътуване до Русия и принудително завръщане в Пърт (с тридневно закъснение в Дубай).

След десетки перипетии тя се завръща у дома. И ако сега всичко това буди смях у нея, не е било така преди няколко месеца. Ясинта вади някои конкретни урока от пътуванията в духа на "това, което не ни убива, ни прави по-силни", които споделя пред Fodors.

Урок 1: Не пренебрегвайте сигналите на тялото си

Майката на Ясинта има силно главоболие преди пътуването, което тя отдава на факта, че не пие много вода. Тя обаче не подозира, че има високо кръвно налягане, тъй като никога досега не е страдала от подобен проблем.

На фона на всичко това, идват и ежедневни проблеми (тормоз от съсед наркотрафикант), счупен автобус по пътя за летището и няколко чаши кафе. В самолета тя вдига високо кръвно и се налага полетът да бъде отклонен, а тя да бъде транспортирана в болница в Русия.

Урок: Всички се тревожим за това как ще мине полетът, дали сме взели документите, достатъчно ли е багажът. Но не пренебрегвайте знаците на тялото си. Ако усетите проблеми, обадете се на лекаря ви и се консултирайте.

Урок 2: Носете си най-необходимите консумативи като личен багаж

Когато майката на Ясинта получава криза и е транспортирана в страна, в която не говори езика, няма нищо в себе си, като лични вещи в ръчния багаж. Комплект дрехи, четка за зъби и паста, медикаменти, гребен са вещи, които не заемат място и лесно можете да вземете с вас. Гледайте на тази чанта като на багаж за авария.

Урок 3: Направете си застраховка

Много хора не правят застраховка, защото смятат, че няма какво да им се случи по пътя. В случай на проблем обаче е хубаво да имате такава, за да сте спокойни за това, че разходите ви са покрити, в случаи на медицинска помощ или форсмажорни обстоятелства.

Ако сте на възраст и имате заболявания, помислете за по-скъп пакет, който да използвате, ако се наложи.

Урок 4: Пазете бележките/стикерите за багажа

Когато на самолетния билет ви сложат стикер с баркод за багажа ви, пазете го, докато не си го вземете. След прибирането на Ясинта и майка й обратно в Пърт, изгубеният багаж прелива чашата на нещастията.

За щастие, Ясинта пази тези стикери и успяват да го проследят. Така след 5 дни те получават и багажа си непокътнат.

Урок 5: Внимание с кредитните карти

По време на всички прехвърляния, трансфери и разкарвания по болници се оказва, че банковите карти на майката на Ясинта са откраднати. Тя разбира за това, след като се прибира. В крайна сметка, парите й са възстановени, но съветът е да си откривате отделна сметка и карта, когато пътувате и не дръжте там много пари.