Миналата седмица пилот буквално разби бутилка вино в главата на непокорен пътник, който се опита да отвори аварийния изход по време на полет.

Само няколко дни по-късно пасажер на AirAsia се опита да отвори аварийната врата малко преди кацане в Индия.

Със сигурност има още хиляди истории, включващи пътници, кабинен екипаж и аварийни изходи.

Но какво би станало наистина, ако пътник се опита да отвори аварийната врата във въздуха?

Ще се отвори ли тя, засмуквайки всички пътници в непосредствена близост, ще замръзнат ли останалите и ще експлодира ли самолетът?

"Това е физически невъзможно", казва авиационният блогър Джейсън Рабиновиц за Travel + Leisure.

"Когато самолетът е на голяма височина, разликата в налягането между външната среда и вътрешността му създава ситуация, при която вратата не може да се отвори".

За да преодолеете налятгането и да отворите вратата по време на полет, ще ви трябва поне хидравличен крик.

Да кажем, че някой се сдобие с такъв и все пак отвори вратата на аварийния изход. Това би създало катастрофална "експлозивна декомпресия", смята Рабинович.

Историята помни случаи на такава декомпресия. През 1988 г., например, част от покрива на самолет се откъсва в движение. Човек от бордния екипаж е засмукан през дупката в самолета, но пилотът успя да кацне в рамките на 13 минути, избягвайки други смъртни случаи.

Ако пилотът знае, че има извънредна ситуация на борда, той ще започне снижаване, което ще намали налягането в кабината, така че екипажът да може да отвори аварийната врата колкото е възможно по-скоро.

Физическата невъзможност за отварянето на аварийния изход, докато машината е на голяма височина, не означава, че за този акт няма последствия.

Дори и просто да объркате вратата, възможно е да счупите дръжката или да включите друго предупреждение за опасност в пилотската кабина.

При екстремни обстоятелства това може да доведе до бърза декомпресия в самолета, което би довело до "съскащ звук, идващ от вратата и студен въздух", казва Рабинович. Кислородните маски ще бъдат освободени, за да са на разположение на пътниците.

А опитът да се отвори аварийната врата по време на полет в САЩ не само се смята за намеса в управлението на самолета, а неподчинението на кабинния екипаж се наказва със сериозни глоби и дори затвор.